Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 22 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 20 december 2005 L062

Raad van State maakt weg vrij voor bebouwing Dobbelman-terrein

Niets houdt de herinrichting van het Dobbelman-terrein meer tegen. Met de recente uitspraak van de Raad van State is de weg vrijgemaakt voor de bouw van ruim 240 woningen op het terrrein van de voormalige zeepfabriek in de Nijmeegse wijk Bottendaal.

Om de bebouwing van het Dobbelman-terrein mogelijk te maken, was een bestemmingsplanwijziging noodzakelijk. Op 14 december heeft de Raad van State een beroepschrift tegen het bestemmingsplan 'Bottendaal 36' ongegrond verklaard. Daarmee is bepaald dat terecht goedkeuring is verleend aan dit bestemmingsplan.

Begin januari 2006 starten de voorbereidingen voor de verbouw van het bestaande pand aan de Graafsedwarsstraat (het zogenoemde 'gebouw L' of Biotexgebouw) en de bouw van het woonzorghof De Globe. Kort daarna beginnen de werkzaamheden voor de nieuwbouw aan de Ruyterstraat en de ondergrondse parkeergarage. Naar verwachting is begin zomer 2006 ongeveer 70% van het bouwplan Dobbelman in uitvoering.

De oorspronkelijke Dobbelmanfabriek en de karakteristieke woningen in de omgeving waren voor de architecten een bron van inspiratie. Dit komt tot uitdrukking in het bebouwingsplan. De diverse bouwblokken verschillen in vorm en hoogte, met een variatie aan woningtypen: lofts, appartementen, boven- en benedenwoningen, stadswoningen en herenhuizen. Naast woningen komen er ook kleinschalige bedrijfsruimten. Aan de kant van de Graafseweg komt een vrijstaande toren van veertien bouwlagen met daarin appartementen, kantoorruimte en een dienstencentrum voor mensen met een langdurige psychiatrische problematiek. In het woonzorgcomplex De Globe komen groepswoningen en zelfstandige appartementen.

Donderdag 16 februari 2006 is er een feestelijke start van de bouw met alle betrokkenen. Eind januari wordt het programma hiervan bekend gemaakt.

Meer informatie over het bouwplan en het planproces is te vinden op www.nijmegen.nl onder de button 'Projecten'.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hugo Maassen, doorkiesnummer (024) 329 2380