Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 19 december 2005

Jellinek Cliëntenraad wint landelijke prijs

Tijdens de halfjaarlijkse, landelijke bijeenkomst van cliëntenraden in de verslavingszorg is aan de Jellinek Cliëntenraad de Kikkerprijs uitgereikt. Deze wisselprijs is op de eerste plaats bedoeld als aanmoediging om door te gaan met het goede werk. In het juryrapport wordt de Jellinek Cliëntenraad onder meer geprezen ' omdat jullie acties niet zelden tot gevolg hebben gehad dat andere raden vergelijkbare initiatieven ontwikkelen.' De wisseltrofee, een bronzen beeld met plaquette, krijgt een prominente plaats in de hal van de Jellinek-locatie Overschiestraat 65. Daar wordt de prijs op 22 december om 11.00 uur onthuld door Ruud Hoogland, voorzitter van de Jellinek Cliëntenraad, en Petra van Dam, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Jellinek.

De Jellinek Cliëntenraad is genomineerd voor de Kikkerprijs vanwege het positieve imago van de raad dat door de jaren heen is ontstaan en met name op grond van hetgeen recentelijk is bewerkstelligd. Volgens het juryrapport warden de volgende zaken doorslaggevend bij het toekennen van de wisseltrofee:
- de immer enthousiaste inbreng, en daarmee moedgevende en ondersteunende rol naar andere cliëntenraden;
- de vele, soms verrassende initiatieven van het afgelopen jaar, zoals: o inspreken tijdens een vergadering van de gemeentelijke Commissie Zorg; o actievoeren voor de afdeling Arbeidsmarktoeleiding van de Jellinek met als gevolg - na onder andere een positief gesprek met wethouder Ahmed Aboutaleb (Werk en Inkomen) - de voortzetting en het behoud van de Arbeidsmarkttoeleiding; o in gesprek treden met wethouder Hannah Belliot (Zorg) over de diverse 'gezichten' van verslaving en de daarmee samenhangende, verschillende aspecten van verslavingszorg vanuit het cliëntenperspectief;
- het verder ontwikkelen van het achterbancontact;
- het medeverantwoordelijk zijn voor een goede verstandhouding met de Raad van Bestuur, waardoor: o de cliëntenraad een volwaardige gesprekspartner is; o de raad structureel uitgenodigd wordt voor het overleg met het zorgkantoor; o bij de instelling in alle lagen een groter bewustzijn is ontstaan van de betekenis en de rol van de raad
- het 0-nummer, een kwalitatief hoogwaardig blad geschreven vanuit cliëntenperspectief en bovendien een cliëntgestuurd project.

Bijlage bij dit persbericht: informatie over de Kikkerprijs: Kikker gevangen in een kater

Over de Kikkerprijs

De Kikkerprijs is een wisseltrofee die wordt uitgereikt door de cliëntenraden in de verslavingszorg. De prijs bestaat uit een bronzen beeld van een kikker. Maar waarom een kikker? Op de plaquette bij de Kikkerprijs wordt dit als volgt verklaard:

"Eén van de voordelen die een regelmatige gebruiker geniet, is dat hij zijn probleem kan onderkennen en gepaste maatregelen kan nemen om het op te lossen. Veel van onze medeschepselen, waaronder de kikker, kunnen dat niet. Op onze breedtegraad is het gebruikelijk - door voedselschaarste en lage temperaturen - dat er in de winter geslapen wordt. Men schranst zich in de warme periode vol en slaat deze overmaat aan voer op in vetvorm, die in de koudere tijd weer gebruikt wordt. Enzymen zetten het vet om in suikers, die langzaam verbranden om de lichaamsfuncties op gang te houden. Voor dat proces is zuurstof (O2) nodig. Omdat ons kikkertje in de winter in de modder zit, is er te weinig O2 voorhanden om de suikers volledig in energie om te zetten. En hier grijpen de alom tegenwoordige gisten, die juist goed gedijen in een zuurstofarm milieu, hun kans. Zij zetten de resterende suikers om in alcohol en koolzuurgas (CO2), dat bij deze lage temperaturen opgelost in het lichaamsvocht blijft zitten. In het voorjaar, als de modder wat warmer wordt, neemt die CO2 - net als een te warme champagnefles die ontkurkt wordt - vrij plotseling de gasvorm aan. In onze van CO2 en alcohol verzadigde kikker ontstaat een gasbel, waardoor hij - in kennelijke staat - als een dobbertje naar de oppervlakte schiet. Als je in het vroege voorjaar langs een sloot wandelt zie je vaak de pas ontwaakte kikkers die proberen hun kater te overleven en de lotgenoten die in hun delirium gebleven zijn. Dus leer hiervan, geachte gebruiker, dat uw probleem te bestrijden is. Maar dat uw lotgenoot de kikker, om te overleven gedoemd is het jaar met een kater te beginnen."

]
Kikker gevangen in een kater

Overschiestraat 65, Amsterdam, tel. 020-4087810 (met voicemail) /4087811, fax 020-4087776, email:clientenraad@jellinek.nl Correspondentie: Postbus 3907, 1001 AS Amsterdam, website: www.jellinek.nl/clientenraad


---- --