Partij van de Arbeid


Den Haag, 20 december 2005


Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken


over de komende verkiezingen in Wit-Rusland


1. Op welke wijze dringen Nederland en de EU aan op onafhankelijke verkiezingswaarneming in Wit-Rusland? Kunt u, nu de verkiezingscampagnes Wit-Rusland en Oekraïne vrijwel gelijktijdig plaatsvinden, garanderen dat de inspanningen voor de één niet ten koste gaan van de ander? Bent u bereid een extra inspanning te doen?


2. Welke stappen onderneemt u in dit kader ook ten opzichte van Rusland om mogelijkheden voor betrouwbare en onafhankelijke verkiezingswaarneming te scheppen?


3. Welke politieke analyse maakt u ten aanzien van de verwachtingen voor democratische verkiezingen in Wit-Rusland en de relatie tussen Wit-Rusland en de Russische Federatie?


4. Kunt u aangeven wat op dit moment de stand van zaken is met betrekking tot oppositieleider Mikola Statkevich? Onder welke omstandigheden wordt hij vastgehouden en bent u bereid concrete politieke druk uit te oefenen voor zijn vrijlating?


5. Bent u bereid om in aanloop naar de verkiezingen binnen de EU het initiatief te nemen en krachtig te pleiten voor directe vrijlating van oppositieleiders in Wit-Rusland?


6. Bent u bereid om kracht bij te zetten aan de protesten van ESIB tegen de schorsing van Taciana Khoma van de 'Belarus State Economic University' wegens deelname aan een ESIB bijeenkomst in Frankrijk, door u uit te spreken tegen deze schorsing bij de Wit-Russische autoriteiten?


7. Ziet u mogelijkheden voor verdergaande economische sancties, zoals het stopzetten van bestaande handelsvoordelen en aanscherping van het bestaande visumbeleid naar onder meer leiders van staatsbedrijven die geen onafhankelijke vakbonden erkennen en leden van de verkiezingscommissies? Zo ja welke? Zo nee, waarom niet?


8. Kunt u garanderen dat Nederland noch de EU indirect aan het regime gelieerde ngo's steunt, bijvoorbeeld in het kader van stedenbanden waarbij nauw samengewerkt dient te worden met de Wit-Russische overheid?


-----------------------

'Wit-Russen kiezen in maart president', Novum, 17-12-05
Zie onder meer: www.alfredmozerstichting.nl
Zie www.ESIB.org



---- --