Ingezonden persbericht


Meesman Index Investments brengt indexfondsen naar Nederland

Den Haag, 19 december 2005

Meesman Index Investments introduceert twee indexfondsen voor particuliere beleggers op de Nederlandse markt. Dit voor Nederland nieuwe initiatief betreft het Meesman Euro Bond Index Fund, dat belegt in eurogedenomineerde overheidsobligaties en het Meesman Global Stock Index Fund, dat wereldwijd belegt in aandelen. Hiermee is Meesman de eerste gespecialiseerde aanbieder van indexfondsen in ons land. Meesman geeft volledige inzage in alle kosten van beide fondsen, ook de transactiekosten, om zo transparant mogelijk voor de beleggers te opereren. Meesman stelt dat deze twee fondsen volstaan om een evenwichtig gespreide beleggingsportefeuille tegen zo laag mogelijke kosten samen te stellen.

Een indexfonds is een beleggingsfonds dat als doel heeft tegen lage kosten hetzelfde beleggingsresultaat (rendement en risico) te behalen als een bepaalde beursindex. Deze manier van beleggen wordt ook wel indexbeleggen of passief beleggen genoemd. Indexfondsen presteren beter dan de overgrote meerderheid van traditionele (d.w.z. actief beheerde) beleggingsfondsen en andere vormen van actief beleggen. Dit is een logisch gevolg van het feit dat vrijwel geen enkele traditionele vermogensbeheerder erin slaagt de index op lange termijn te verslaan. Zo blijkt uit vele wetenschappelijk onderzoeken en tientallen jaren ervaring dat 80-90% van de traditionele beleggingsfondsen achterblijft bij de index. Dit geldt voor zowel aandelen- als obligatiefondsen. Op korte en lange termijn. Meesman stelt dat er twee redenen zijn waarom indexfondsen beter presteren dan vrijwel alle traditionele beleggers: lage kosten en de onvoorspelbaarheid van beurskoersen. In de bijlage leest u er meer over.

De Meesman-indexfondsen zijn op 1 juli 2005 van start gegaan. In- en uitstappen is eens per maand mogelijk, op de eerste handelsdag van iedere kalendermaand. De minimum belegging is EUR 10.000. Op de website www.meesman.nl vindt u meer informatie hierover.

Bijlage
Over Meesman Index Investments
Indexbeleggen is in Nederland nog niet van de grond gekomen omdat financiële instellingen er weinig aan verdienen. Daarom zijn indexfondsen in Nederland praktisch niet verkrijgbaar en houdt de gevestigde orde de voordelen van indexbeleggen angstvallig stil. Indexbeleggen is in Nederland nog altijd het best bewaarde geheim van de financiële wereld. Meesman Index Investments brengt hier verandering in. Meesman Index Investments stelt particuliere beleggers in staat om op een eenvoudige manier te profiteren van lagere kosten en daardoor van een hoger rendement. En om het indexbeleggen bij particuliere beleggers echt van de grond te krijgen gaat Meesman ook allerlei beleggingsvraagstukken aan de orde stellen zoals de prestaties van professionele beleggers, de kosten van beleggen, de onvoorspelbaarheid van beurskoersen en het gebrek aan marktwerking in de beleggingsfondsenmarkt.

Meesman Index Investments is opgericht door Hendrik Meesman en Jacques Wintermans. Hendrik Meesman (1966) studeerde Economie aan de London School of Economics. Hij werkte hiervoor bij Goldman Sachs, MeesPierson en Robeco. Hij is auteur van het boek 'Zo bouwt u een vermogen op' (2000). Jacques Wintermans (1948) studeerde Weg- en Waterbouwkunde in Delft. Na een aantal functies in binnen- en buitenland, trad hij in 1987 in dienst als consultant bij Boer & Croon Strategy and Management Group. Hij adviseerde vele toonaangevende pensioenfondsen, banken en verzekeraars. Als vennoot van Boer & Croon leidde hij de Practice Financial Services.

Indexbeleggen heeft de toekomst
Indexbeleggen is in de VS een ongekend succes. Zowel onder particuliere als institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, heeft het indexbeleggen de afgelopen decennia een enorme vlucht genomen. De toenemende vraag naar transparantie en het groeiende kostenbewustzijn maken dat ook in Nederland steeds meer beleggers bewust worden van de hoge kosten en slechte prestaties van traditionele beleggingsfondsen. Daarom heeft indexbeleggen ook hier de toekomst.

Waarom presteren indexfondsen beter?
Er zijn twee redenen waarom indexfondsen beter presteren dan vrijwel alle traditionele beleggers: lage kosten en de onvoorspelbaarheid van beurskoersen.

Kosten maken het verschil!
Vanwege het passieve beleggingsbeleid hebben indexfondsen geen dure beleggingsanalisten en fondsbeheerders nodig en doen ze weinig transacties. Hierdoor hebben indexfondsen veel lagere beheer- en transactiekosten dan traditionele beleggingsfondsen. Zo zijn de totale kosten van een aandelenindexfonds veelal niet meer dan 0,5% per jaar. Bij een traditioneel aandelenfonds is dit al gauw 1,5% tot 2% per jaar (volgens de AFM 1,3% - 8% per jaar ). Drie tot vier keer zo veel. Bij een brutorendement van 8% en kosten van 2% per jaar gaat een kwart van het rendement aan kosten op!

Dit kostenverschil is cruciaal. Kosten zijn van doorslaggevend belang voor de opbrengst van een belegging. Ogenschijnlijk kleine verschillen in kosten hebben grote gevolgen. Lagere kosten betekenen al gauw duizenden euro's meer aan eindkapitaal. Een voorbeeld: u belegt EUR 100.000 in een aandelenfonds met een brutorendement (vóór kosten) van 8%. In een traditioneel aandelenfonds met totale kosten van bijvoorbeeld 2% is uw belegging na 25 jaar aangegroeid tot EUR 429.000. In een aandelenindexfonds met totale kosten van 0,5% is uw opbrengst na 25 jaar EUR 610.000. Een verschil van EUR 180.000! Maar liefst 42% meer.

Beurskoersen voorspellen is koffiedik kijken
Beurskoersen worden bepaald door vraag en aanbod van miljoenen mensen over de hele wereld die om allerlei uiteenlopende redenen vele miljoenen beurstransacties uitvoeren. De wereld is te complex en onzeker om de uitkomst hiervan met enige mate van zekerheid te voorspellen. Met de Nobelprijs bekroonde wetenschappers hebben herhaaldelijk aangetoond dat beurskoersen een zogeheten 'random walk' volgen en dat effectenbeurzen efficiënt zijn d.w.z. dat alle bekende informatie in de koers van een aandeel is verwerkt. Maar ook in de praktijk blijkt keer op keer dat analisten en beleggers niet in staat zijn ontwikkelingen op de financiële markten consistent juist te voorspellen. Met als ultieme bewijs het feit dat nog nooit iemand een vermogen heeft vergaard dat ook maar in de buurt komt van wat het zou moeten zijn als beurskoersen wel te voorspellen zouden zijn.

Voor wie zijn indexfondsen geschikt?
Eigenlijk voor iedereen. Maar vooral beleggers die goed willen beleggen zonder er continu mee bezig te moeten zijn. En beleggers die zelf de vruchten van hun vermogen willen plukken ipv dat hun bank of vermogensbeheerder dat doet. Dat zijn veelal (ex-)bankiers die weten hoe de financiële wereld werkt, ondernemers (DGA's) die zelf hun pensioen moeten opbouwen en professionals (accountants, advocaten, consultants etc.) die met indexfondsen ook de zekerheid hebben dat hun onafhankelijkheid, als professional, gewaarborgd is.

Historie indexbeleggen
Het eerste indexfonds voor particulieren werd in Amerika gelanceerd op 24 september 1974 door John Bogle, oprichter en later chairman van The Vanguard Group. Hij had (met de hand) uitgerekend, dat het gemiddelde beleggingsfonds in Amerika tussen 1945 en 1975 een jaarlijks rendement van 9,6 % had gemaakt, terwijl de S&P 500 in dezelfde periode 11,1% per jaar rendement had laten zien. Bij een initiele inleg van $ 1 miljoen zou een indexfonds over die periode $ 24,8 miljoen hebben opgebracht, terwijl een normaal fonds $ 16,4 zou hebben opgeleverd. Hij noemde dat "the miracle of compounded returns" versus "the tyranny of compounding costs".

Bij de introductie van het eerste indexfonds schreef Paul Samuelson (winnaar Nobelprijs economie 1970): "Sooner than I dared expect, my explicit prayer has been answered. There is coming to the market the First Index Investment Fund". Het blad Fortune juichte in juni 1976 in een coverstory: "Index Funds: An Idea Whose Time is Coming. Index funds now threaten to reshape the entire world of money management."

Ondanks deze bemoedigende commentaren van kenners duurde het nog meer dan tien jaar voordat indexbeleggen in Amerika een grote vlucht nam. Zoals John Bogle vorig jaar opmerkte: "The index fund was at first ridiculed, then tolerated, then grudgingly accepted, then reluctantly endorsed, and finally copied en masse." Nu wordt in de VS $ 570 miljard in indexfondsen belegd, circa een zesde van alle beleggingen in aandelen! En van nieuw geld gaat ongeveer een derde naar indexfondsen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
hendrik meesman
t 070 - 363 7300
e h.meesman@meesman.nl
w www.meesman.nl

-----------------------
Rapport: Zicht op beleggingsinstellingen. Autoriteit Financiële Markten, april 2004

---- --