Provincie Friesland

Groen licht voor provinciale uitwerking twee Friese nationale landschappen

PERSBERICHT

Nummer: 370/SW
Datum: 20 december 2005

Friese uitwerking nationale landschappen
groen licht van minister VROM

Minister Sybilla Dekker van VROM geeft groen licht aan de provinciale uitwerking voor de twee Friese nationale landschappen: de Noordelijke Friese Wouden en Zuid-West Fryslân. Dit blijkt uit een brief van 19 december 2005, waarin staat dat de planologische uitwerking van het Rijksbeleid voor de Nationale Landschappen in Fryslân voldoet aan aan het beleid van de nota Ruimte.

Gedeputeerde Anita Andriesen is blij met de positieve reactie van de minister: 'Ik zie het concept nationaal landschap als een extra kans om van de twee Friese nationale landschappen sterke merken te maken. Voor de globale begrenzing van de nationale landschappen die we in het nieuwe streekplan opnemen, is in de gebieden zelf veel draagvlak. Dit is heel belangrijk, vooral als het straks om de concrete uitvoering van plannen gaat'.

De ruimtelijke ontwikkelingen in de Friese Nationale Landschappen zullen straks worden getoetst aan algemeen streekplanbeleid. Dit betekent dat er geen beperkingen gelden puur op grond van de ligging binnen de begrenzing van het Nationaal Landschap. Wel wordt verwacht dat het predikaat Nationaal Landschap initiatiefnemers extra zal inspireren om nieuwe ontwikkelingen goed in de landschappelijke karakteristiek van het landschap in te passen. Fryslân is een van de eerste provincies in Nederland die fiat heeft van de minister voor de uitwerking van het rijksbeleid voor de nationale landschappen.

---- --