Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

19-12-2005

Staatssecretaris Van Geel heeft op 19 december een concept-regeling voor saldering aan de Tweede Kamer gestuurd. Salderen geeft meer mogelijkheden om ruimtelijke plannen uit te voeren in gebieden waar de normen voor fijn stof worden overschreden.

Gemeenten en provincies kunnen op grond van deze regeling lokaal extra maatregelen nemen zodat de luchtkwaliteit er per saldo niet op achteruit gaat. Die maatregelen moeten zoveel mogelijk ten goede komen aan het gebied waar de luchtkwaliteit verslechtert. Gemeenten moeten de salderingsmaatregelen op tijd uitvoeren. Ook moeten ze motiveren wat ze doen voor bewoners van gebieden waar de luchtkwaliteit verslechtert.
De regeling moet overheden verder stimuleren om hun besluiten duidelijk te onderbouwen en goed te motiveren. Ruimtelijke plannen worden nu vaak door de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State afgekeurd omdat ze niet goed onderbouwd waren. VROM komt in de eerste helft van 2006 met een handreiking voor gemeenten en provincies. In de handreiking worden voorbeelden uitgewerkt voor saldering bij woningbouw, herstructurering, aanleg van bedrijventerreinen, vergunningverlening en reconstructie van intensieve veehouderij. Op 20 juli 2005 stuurde Van Geel al een brief aan de Kamer met de voorwaarden voor saldering.

Download


* Kamerbrief 19 december 2005 over concept-regeling
* Kamerbrief 20 juli 2005 over saldering

Zie ook


* Dossier Luchtkwaliteit: http://www.vrom.nl/luchtkwaliteit