Ministerie van Justitie

Persbericht

Nieuwe regels financiëlezekerheidsovereenkomsten 20 december 2005
De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Donner van Justitie waarin nieuwe regels staan voor financiëlezekerheidsovereenkomsten. Daarmee wordt een Europese richtlijn over financiëlezekerheidsovereenkomsten uitgevoerd (Richtlijn nr.2002/47/EG). Het wetsvoorstel zal naar verwachting in de loop van januari 2006 in werking treden.

Financiëlezekerheidsovereenkomsten zijn overeenkomsten op grond waarvan een zekerheidsnemer financiële zekerheid verkrijgt van een zekerheidsgever door de overdracht of verpanding van bepaalde effecten dan wel een creditsaldo.

De nieuwe regels gaan over financiëlezekerheidsovereenkomsten tussen instanties die een band hebben met de financiële markt (waaronder bijvoorbeeld de centrale bank en andere financiële instellingen) alsmede op overeenkomsten tussen zon instelling en een gewone rechtspersoon of onderneming (die geen band heeft met de financiële markt).

Het aangenomen wetsvoorstel is beperkter van opzet dan een eerder ingediend wetsvoorstel dat op 8 maart 2005 werd verworpen omdat de Eerste Kamer het niet eens was met de reikwijdte. Hierdoor vallen financiëlezekerheidsovereenkomsten tussen twee gewone ondernemingen, die beide geen band hebben met de financiële markt, niet onder de werking van de nieuwe regeling.