VNO-NCW:zelfregulering goed ondernemingsbestuur bewijst waarde

Vereniging vno-ncw

DEN HAAG, 20 DECEMBER 2005 - De Nederlandse code voor goed ondernemingsbestuur (Code Tabaksblat) wordt in hoge mate nageleefd en loopt internationaal niet uit de pas. Dit draagt bij aan een goede corporate governance van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. Dat concludeert de ondernemingsorganisatie VNO-NCW uit het rapport van de commissie Frijns, die de werking van de code heeft onderzocht. Zelfregulering bewijst zijn waarde, aldus VNO-NCW.

De code wordt door 88 procent van de ondernemingen nageleefd. Dat is een compliment voor de ondernemingen. Zeker wanneer in ogenschouw wordt genomen dat het in 2005 niet alleen ging om de eerste toepassing van de code, maar ook dat beursfondsen zich bijzonder hebben ingespannen om te kunnen rapporteren op basis van het nieuwe boekhoudsysteem IFRS, aldus VNO-NCW.

De commissie heeft de indruk dat bij een aantal kleinere fondsen de naleving van de Code beter zou kunnen. Nader onderzoek moet duidelijk maken hoe dit komt. De commissie kan de regels voor deze bedrijven dan verduidelijken.

De commissie probeert de actualiteit en de bruikbaarheid van de Code Tabaksblat op een aantal punten te bevorderen. Het werk van de Commissie is daarmee een goede aanvulling op de Code Tabaksblat, die nodig is om Nederlandse ondernemingen in staat te stellen in te spelen op de dynamiek van de financiële markten.

De commissie onderstreept dat Nederlandse beursfondsen zelf en hun bestuurders zeer internationaal opereren. Daarom is het introduceren van nationale normen voor de hoogte van de beloningen niet effectief. Transparantie over beloningen en prestatiecriteria is natuurlijk van groot belang. Volgens VNO-NCW toont de Commissie realiteitszin door erop te wijzen dat concurrentieoverwegingen deze transparantie soms mogen doorkruisen.

De Commissie haalt de scherpe kanten af van de door Tabaksblat gevraagde verklaring over het interne risicobeheersings- en controle systeem. Dit was onduidelijk. Door onderscheid aan brengen in de verklaring over financiële en niet-financiële zaken, loopt Nederland internationaal veel beter in de pas.


---


Vereniging VNO-NCW