NCD onderschrijft eerste bevindingen Commissie Frijns

Ncd

Hoofddorp - Het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen, NCD, complimenteert de Monitoring Commissie Corporate Governance met de kwaliteit van haar rapport over de naleving van de Nederlandse corporate governance code. Als één van de betrokken partijen bij het opstellen van de Code is het NCD verheugd over de hoge gemiddelde naleving van de codebepalingen.

Het NCD onderschrijft het belang dat de Commissie hecht aan duidelijkheid betreffende het tot stand komen en de hoogte van de beloning van bestuurders. Willem Hollander: 'Het doel om volgend jaar te komen met concrete aanbevelingen ter verbetering van de informatieverstrekking over hoogte en samenstelling van beloningen is goed. Ik hoop alleen dat dit niet weer zal leiden tot extra regelgeving en paarse krokodillen.' Het NCD ziet op het gebied van remuneratie een grote rol weggelegd voor de Raad van Commissarissen. Verdere professionalisering van het commissariaat blijft daarom belangrijk.

Voor een grotere rol van de aandeelhouder is transparante informatie en toegang tot vergaderingen cruciaal. Aandeelhouderschap staat open voor eenieder in de Nederlandse samenleving. Het is van groot belang dat dan ook de stem van de aandeelhouder kenbaar kan worden gemaakt. Het NCD kent grote waarde toe aan de driehoek Raad van Bestuur, Raad van Commissarissen en Algemene Vergadering van Aandeelhouders, ook inzake het beloningsbeleid.

Het NCD is van mening dat transparantie, zorgvuldigheid, waardecreatie en lange termijn visie ook steekwoorden voor de politiek zijn op het gebied van beloning. 'We maken ons zorgen over de houding van de politiek en haar rol in de beloningsdiscussie. De vraag van het Kabinet aan de Commissie in april 2005 om versneld uitbrengen van haar rapport is hiervan een voorbeeld. Het NCD steunt de Commissie in haar streven naar zorgvuldigheid en vermijden van het onjuist richting geven aan het maatschappelijk debat door het eventuele speculatieve karakter van onvolledige uitspraken', aldus Hollander.

Zorgvuldigheid is dus geboden. Zowel op het gebied van corporate governance en het vaststellen van de hoogte en samenstelling van beloningen als in de politieke arena. Het NCD zet ook in 2006 in op constructief overleg en beleid inzake corporate governance. De Commissie merkt op dat ze in 2006 expliciet aandacht zal besteden aan de dialoog tussen de onderneming en aandeelhouders. Het NCD verzoekt de Commissie om in 2006 ook expliciet aandacht te besteden aan de dialoog tussen onderneming en politiek. NCD-voorzitter Willem Hollander hierover: 'Politici moeten niet electoraal gaan winkelen met de beloning van hard werkende directeuren.'


Noot voor de redactie -