Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (20/12/05)

OOSTERHOUT NB, 20 december 2005

Agenten vinden partij illegaal vuurwerk in personenauto

HANK: Bij de routinecontrole van een personenauto troffen politieagenten een hoeveelheid illegaal vuurwerk aan. Dat gebeurde op dinsdag 20 december om 00.20 uur op het parkeerterrein van een benzinestation langs de A-27. Zowel de hele achterbank als de kofferruimte van het voertuig lag vol met illegaal vuurwerk. De twee inzittenden van de auto zijn daarom aangehouden. Het gaat om een vader (41) en zijn 17-jarige zoon, afkomstig uit IJsselstein. Het duo is aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tijdens het verhoor vertelden ze dat ze het vuurwerk, dat bestemd was voor diverse familieleden, in België hadden ingekocht voor een bedrag van 600,-. Het ging vooral om strijkers, nitraten, lawinepijlen, knalmatten. Tegen de mannen is proces-verbaal opgemaakt en het vuurwerk is in beslag genomen.

De invoer van vuurwerk in Nederland door particulieren is te allen tijde verboden. Een van de reden is feit dat illegaal vuurwerk té grote hoeveelheden kruit en het daarbij behorende té grote knalvermogen heeft. Het vervoer en de opslag brengen ernstige veiligheidsrisicos met zich mee. Bovendien ontbreekt altijd een duidelijke Nederlandstalige handleiding, wat tot onjuist gebruik en ongevallen leidt.
Consumenten kunnen legaal vuurwerk kopen op donderdag 29, vrijdag 30 en zaterdag 31 december bij officieel erkende verkooppunten in Nederland.

Fietser raakt gewond bij verkeersongeval

OOSTERHOUT: De politie werd op maandagmiddag 19 december 2005 om 16.30 uur geroepen bij een verkeersongeval tussen een fietser en een personenauto. Een 74-jarige Oosterhouter fietste over het fietspad dat parallel ligt aan de Europaweg. De bejaarde man ging in de richting van de Beneluxweg. Op een gegeven moment wilde hij de Europaweg over steken om (kennelijk) de Eikdijk in te rijden. Juist op dat moment reed daar een 42-jarige Oosterhoutse automobilist over de Eikdijk. De automobilist reed in de richting van de Europaweg en sloeg op de T-splitsing linksaf de Europaweg op in de richting van de Beneluxweg. Beide kwamen met elkaar in aanrijding. De personenauto reed op een voorrangsweg en had dus voorrang moeten krijgen van de fietser. De fietser is met verwondingen aan zijn schouder overgebracht naar het ziekenhuis. De politie maakte proces verbaal op.

Veense vandaaltjes door voorbijganger in de kraag gevat

VEEN: Drie minderjarigen uit Veen vernielden maandagavond 19 december de kerstverlichting van drie kerstbomen in de Schmitzstraat. Een toevallige voorbijganger greep het drietal rond 20.00 uur in de kraag en droeg ze over aan de politie. Het gaat om een jongen van 10 jaar uit Wijk en Aalburg en twee van twaalf jaar oud, afkomstig uit Wijk en Aalburg en Nederhemert. Het trio legde in het politiebureau een bekentenis af en zijn daarna aan de respectievelijke ouders overgedragen. Ze kunnen rekenen op een verwijzing naar Bureau Halt.

Politie houdt snelheidscontroles

GENDEREN: Het Verkeershandhavingsteam van de politie Midden en West Brabant hield op maandag 19 december een snelheidscontrole in gehouden. Dat gebeurde tussen 09.00 uur en 14.30 uur op de Provincialeweg-Zuid in Genderen. Er geldt op die locatie een maximum snelheid van 80 km/u. Van de 1.435 passanten reden er 23 te snel, waarvoor zij een bekeuring kregen. De snelste overtreder reed 109 km/u. Dat is 39 km/u te snel, een dermate ernstige overtreding dat de politie niet bevoegd is om een bekeuring te geven. Het proces-verbaal wordt in dit geval aan de Officier van Justitie voorgelegd.

GILZE EN RIJEN: RIJEN: De radarauto van het politiedistrict Oosterhout stond op maandag 19 december opgesteld op verschillende plaatsen in Gilze en Rijen.

Locatie controle:Julianastraat
Maximum snelheid: 50 km/u
Tijdstip controle: van 09.40 uur tot 11.10 uur
Aantal passanten: 479
Aantal overtredingen: 29
Hoogste snelheid: 82 km/u

Locatie controle: Nassaulaan in Rijen
Maximum snelheid: 50 km/u
Tijdstip controle: van 11.25 uur tot 13.25 uur
Aantal passanten: 709
Aantal overtredingen: 25
Hoogste snelheid: 95 km/u
Locatie controle: Chaamseweg in Gilze
Maximum snelheid: 80 km/u
Tijdstip controle: van 13.55 uur tot 16.25 uur
Aantal passanten: 473
Aantal overtredingen: 41
Hoogste snelheid: 126 km/u

Arrestatie van lastige ex

KAATSHEUVEL: Een 43-jarige inwoner van Sprang-Capelle is maandagavond 19 december opgepakt op verdenking van geweldpleging. Agenten waren rond 22.45 uur ter assistentie geroepen. Uit onderzoek bleek dat de verdachte de woning van zijn (bijna) ex-echtgenote was binnengedrongen. Het echtpaar is bezig met een echtscheidingsprocedure en de man woont inmiddels op een ander adres. Hij was zijn oude woning binnengedrongen door een ruit te vernielen en had vervolgens de vrouw mishandeld. De politie arresteerde de verdachte, die stevig onder invloed van alcohol verkeerde. Hij is in verzekering gesteld.

Vuurwerkoverlast

De politie in het district Oosterhout kreeg maandagavond 19 december klachten over vuurwerkoverlast binnen in o.a. Oosterhout, Waalwijk, Sprang-Capelle en Woudrichem. In geen van de gevallen leidde het tot de aanhouding van de veroorzakers.
Consumenten kunnen legaal vuurwerk kopen op donderdag 29, vrijdag 30 en zaterdag 31 december bij officieel erkende verkooppunten in Nederland. Afsteken van vuurwerk mag tussen zaterdag 31 december 2005 10.00 uur tot zondag 1 januari 2006, uiterlijk 02.00 uur.

Dronken man steelt jas

OOSTERHOUT: In een sportgelegenheid aan de Lodewijk Napoleonlaan verdween maandagavond 19 december op onrechtmatige wijze een leren jas. Een dronken bezoeker bleek daarvoor verantwoordelijk te zijn geweest. De 28-jarige Oosterhout had de jas mee naar buiten genomen en in een vuilniszak bij de nabijgelegen bushalte achtergelaten. Dit alles was gezien door een getuige, die de politie informeerde. De benadeelde kreeg meteen zijn jas weer terug van de politie. De volgende ochtend wist de verdachte zich overigens niets meer te herinneren. De agenten arresteerden de dronken Oosterhouter. Naast een proces-verbaal voor diefstal kreeg hij ook een bekeuring voor openbare dronkenschap.

Politie rolt hennepkwekerij op

OOSTERHOUT: De politie trof op maandag 19 december een schuurtje achter een woning in de Sint Benedictusstraat. De plantage bestond uit ruim 200 oogstklare planten. In overleg met de Officier van Justitie heeft de politie de plantage ontmanteld, waarbij al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Daarna zijn al deze goederen vernietigd. Ook is gebleken dat er illegaal stroom werd afgetapt, waarvan het elektriciteitsbedrijf inmiddels aangifte heeft gedaan. De politie arresteerde de 41-jarige bewoonster. Zij is na verhoor weer in vrijheid gesteld en kreeg proces-verbaal voor overtreding van de Opiumwet.

Inbrekers vroegtijdig ingerekend

RAAMSDONKSVEER: De politie rekende in de nacht van maandag 19 december op dinsdag 20 december vijf verdachten in. Het vijftal werd om 03.00 opgepakt in de omgeving van de Boterpolderlaan. Gezien de omstandigheden en de geschiedenis van betrokken waren zij vermoedelijk op inbrekerspad. Ze hadden in ieder geval antecedenten op dat gebied en ook inbrekers attributen bij zich. De politie kon deze personen inrekenen nadat twee getuigen de verdachte gedragingen hadden gemeld. Een van deze getuigen is door de groep zelfs nog bedreigd met een mes. De man heeft hiervan inmiddels aangifte gedaan.
Uit uitgebreid onderzoek bleek dat er nog geen daadwerkelijke inbraak had plaatsgevonden.
Drie verdachten zijn overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie omdat zij geen legale verblijfsstatus hebben voor Nederland. Zij waren alledrie zonder vaste woon- of verblijfplaats en zijn respectievelijk 22, 22 en 29 jaar oud. Twee van hen worden tevens verdacht van de bedreiging. De andere had nog 84 dagen gevangenisstraf openstaan. De twee overgebleven verdachten (23-jarige inwoonster van Dongen en een 27-jarige man uit Rosmalen) zijn in vrijheid gesteld omdat zich niet is gebleken dat zij zich aan enig strafbaar feit hadden schuldig.

Waalwijkse woninginbraak

WAALWIJK: Een LCD-televisie en een laptop zijn ontvreemd bij een woninginbraak aan de Guido Gezellestraat. Volgens de gedupeerde bewoners is de inbraak gepleegd op maandag 19 december tussen 15.45 uur en 20.30 uur. Door een schuifpui open te breken wisten de inbrekers de woning binnen te komen.

Einde berichtgeving.

Auteur: Jeroen Steenmeijer