Opslag kernafval Borssele in Frankrijk mogelijk verboden

Stichting greenpeace nederland

http;//www.greenpeace.nl

Amsterdam, 20 december 2005

Opslag kernafval Borssele in Frankrijk mogelijk verboden Greenpeace stapt naar Franse rechter over Nederlands kernafval in Frankrijk

Greenpeace Frankrijk vraagt deze week aan de rechter om de opslag van Nederlands kernafval in Frankrijk te verbieden. Het Franse gerechtshof bepaalde op 7 december jl. dat het opslaan van buitenlands kernafval door de opwerkingsfabriek Cogema in het Franse La Hague illegaal is. Ondanks deze uitspraak stuurde de kerncentrale Borssele op 14 december twee containers met gebruikte kernbrandstof naar de Franse opwerkingsfabriek. Het afval moet enkele jaren afkoelen, en dus bij Cogema worden opgeslagen, voordat het wordt opgewerkt. Als de Franse rechter bepaalt dat de eerdere uitspraak ook voor Nederlands kernafval geldt, heeft de kerncentrale in Borssele op termijn geen plek meer voor zijn kernafval.

Greenpeace wil dat er een einde komt aan de opwerking van Nederlands kernafval. 'Het opwerkingsproces is rampzalig uit het oogpunt van milieu en proliferatie', aldus Rianne Teule, campagneleider kernenergie bij Greenpeace. 'We moeten de uitspraak van het Franse gerechtshof serieus nemen en dit vervuilende en zinloze proces zo snel mogelijk staken.'

Al jaren zijn Greenpeace Frankrijk en het opwerkingsbedrijf Cogema/Areva in gevecht over de juridische status van gebruikte kernbrandstofstaven die bij Cogema liggen opgeslagen. De hoogste Franse rechter stelde Greenpeace in het gelijk. Hij oordeelde dat:
- gebruikte kernbrandstof voor en na opwerking wel degelijk kernafval is;
- alleen radioactief materiaal dat wordt bewerkt om het daadwerkelijk opnieuw te gebruiken, geen kernafval is.
Dat kernafval uiteindelijk wordt opgewerkt en mogelijk hergebruikt is dus niet voldoende om het een andere status te geven.

Op basis van deze uitspraak vallen ook de kernbrandstofstaven uit Nederland in de categorie kernafval, waarvan opslag op Frans grondgebied verboden is. Alleen de noodzakelijke technische voorbereidingen voor opwerking mogen in Frankrijk plaatsvinden. Cogema geeft op haar website echter openlijk toe dat het afval van Borssele 'in het opslagbad van de opwerkingsfabriek Cogema in La Hague zal worden geplaatst om af te koelen'. En dat terwijl de Franse rechter expliciet stelde dat 'de afkoelingsperiode geen onderdeel mag zijn van de periode van technische voorbereiding'. Gebruikte brandstofstaven moeten afkoelen in het land van herkomst.

Greenpeace Frankrijk heeft Cogema om opheldering gevraagd, en bij de rechter aangedrongen op een verbod op het lossen van de containers met Nederlands kernafval. Wanneer de rechter besluit dat het kernafval uit Borssele moet worden teruggestuurd naar Nederland, zorgt dit op termijn voor grote problemen in de kerncentrale. Er is maar beperkte opslagcapaciteit in Borssele, en de COVRA (Centrale Organisatie voor Radioactief Afval) in Vlissingen kan de gebruikte kernbrandstofstaven niet opslaan. Greenpeace Nederland diende gisteren tevens een bezwaar in tegen de Nederlandse transportvergunning die toestaat het kernafval uit Borssele naar Frankrijk te vervoeren.

Greenpeace voert al jaren campagne tegen het opwerken van kernafval uit Borssele in Frankrijk. Tot nu toe wilden de kerncentrale en de overheid niet stoppen met opwerking. Internationaal is echter afgesproken dat directe opslag van kernafval de voorkeur heeft boven opwerking, vanwege de vervuilende radioactieve lozingen in zee. Ook Nederland ondertekende deze beslissing van de OSPAR-landen . Op aandringen van de Tweede Kamer wil het ministerie van VROM de kernenergiewet op dit punt aanpassen. Daarmee hoopt het ministerie meer grip te krijgen op de keuze van de kerncentrale om door te gaan met opwerking. Deze nieuwe kernenergiewet komt in januari in de Tweede Kamer.

Voor meer informatie en beeldmateriaal:
Rianne Teule, campagneleider kernenergie, 06-5206 2973
Arja Helmig, persvoorlichter Greenpeace Nederland, 06-2503 1014

Welke wereldwijde problemen spelen er deze week rond kernenergie? Lees op www.greenpeace.nl het weekjournaal kernenergie.

OSPAR: verdrag ter bescherming van de Noordoostelijke Atlantische oceaan