Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 378

datum: 20 december 2005

Minder vreugdevuren

Gemeente, politie en brandweer pakken schadeposten jaarwisseling aan

De gemeente Amersfoort, politie en brandweer slaan de handen ineen om de schade die rond Oud en Nieuw wordt aangericht te beperken. Een mix van preventieve maatregelen en een lik-op-stuk-benadering moeten hiervoor zorgen. De aanpak is een voortzetting van de succesvolle samenwerking tussen de partijen in 2004. Toen daalde de schade van E 200.000,-- in 2003 naar E 95.000,--.

Een resultaat dat bereikt werd door maatregelen als het aanschrijven van instellingen en bouwbedrijven om risicovolle materialen - zoals hout en stenen - op te ruimen, het van te voren bezoeken en volgen van bij de politie bekende vandalen, het terugbrengen van het aantal vreugdevuren en het gezamenlijk door politie en brandweer surveilleren en nalopen van brandmeldingen in de nieuwjaarsnacht. Bij de Flint hingen bewakingscamera's. Wie betrapt werd op vandalisme kon de portemonnee trekken om de rekening te betalen en kreeg ook nog eens een proces verbaal. Dit jaar volgen gemeente en hulpdiensten dezelfde aanpak. Nieuw is dat de Stichting Welzijn Amersfoort betrokken is bij de voorbereidingen. Met als resultaat dat het jeugd- en jongerenwerk in een aantal wijken meer activiteiten organiseert voor jongeren in de Kerstvakantie.

Minder vreugdevuren
In Amersfoort is het stoken van vreugdevuren min of meer traditie. Maar door weersomstandigheden en het gebruik van 'niet schone' materialen, kunnen vreugdevuren uit de hand lopen. En het herstellen van gesmolten asfalt is een kostbare aangelegenheid. Daarom is het beleid van de gemeente erop gericht om het aantal vreugdevuren zoveel mogelijk te beperken. Dit jaar zijn er op drie plaatsen in de stad vreugdevuren toegestaan: op de daartoe aangelegde vuurplaatsen aan de Noordewierweg bij de Emmauskerk, op de hoek Miereveldstraat/Frans Halsstraat en op de hoek van de Hertenstraat/Wolvenstraat. Het is verboden om op andere plaatsen in de openbare ruimte een vreugdevuur te maken. Politie en brandweer zien toe op naleving van dit verbod. Uiteraard staat het eenieder vrij om op eigen terrein een vreugdevuur te maken in een vuurkorf.

Oud en Nieuw aan de Eem

Een vierde, legaal, vreugdevuur is te vinden op het terrein tussen Kleine Koppel en Eemplein. Daar vindt net als vorig jaar onder het motto 'Wens elkaar gelukkig nieuwjaar' een Oud en Nieuwfeest plaats. Het feest begint om 23.00 uur en duurt tot een uur of 2. Naast een groot vreugdevuur wordt een professioneel vuurwerk verzorgd. De Amersfoortse DJ's Arie en Gerard draaien meeslepende skihutmuziek. Een draaiende laserbeam zet letterlijk een spotlight op het feestterrein. Aan de Kleine Koppel is beperkt plaats voor het parkeren van auto's. Iedereen is welkom; de toegang is gratis.

Medewerking gevraagd
De gemeente vraagt niet alleen de medewerking van bedrijven en instellingen om kwaadwillenden weinig kans te geven: ze roept ook inwoners op om geen verpakkingsmaterialen, oud papier of hout op of aan de openbare weg te laten staan.

Ieder jaar blijken inwoners zelf brandbare materialen te verzamelen om een (illegaal) vreugdevuur te maken. Wat ze zich vaak niet realiseren is dat dat brandonveilige situaties oplevert. Wie weet heeft van opslag van brandbare materialen in de buurt kan dit melden bij de politie op 0900 - 8844. Op dit nummer kunnen inwoners ook vernielingen melden, net als (onder kantoortijden) bij de servicetelefoon: (033) 469 4869. Er wordt dan voor snel herstel zorg gedragen.

Informatie: communicatie concernstaf, Jetske Hingst, telefoon 033 469 43 63, JT.Hingst@amersfoort.nl


---- --