Gemeente Haarlem


Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


20 december 2005


Rechter stelt Gemeente Haarlem in het gelijk


'Coffeeshop 2000' blijft voor 1 jaar gesloten


De rechtbank heeft de Gemeente Haarlem deze week in het gelijk gesteld aangaande een besluit van Burgemeester Pop om een Haarlems horecabedrijf voor één jaar te sluiten. Het bezwaar van de eigenaar is ongegrond verklaard en zijn beroep bij de rechtbank is afgewezen. Het bedrijf blijft gesloten tot 22 juni 2006.

Burgemeester Pop heeft op basis van de Opiumwet in juni de onmiddellijke sluiting bevolen van 'Coffeeshop 2000' aan de Kleine Houtstraat 118. De politie had namelijk vier kilo hasj in beslag genomen. Na doorzoeking van het bedrijfspand bleek dat de eigenaar van het horecabedrijf handelde in softdrugs. De verkoop van softdrugs is echter alleen toegestaan in door de burgemeester gedoogde coffeeshops. Coffeeshop 2000 hoort daar niet bij. De Opiumwet staat verkoop van softdrugs buiten de gedoogde coffeeshops niet toe. Vanwege de handel in softdrugs door 'Coffeeshop 2000' is de vergunning voor het horecabedrijf ingetrokken en daarmee dus de bevoegdheid om alcoholvrije drank te verstrekken.

Het is niet de eerste keer dat de politie constateerde dat de betrokken ondernemer handelde in softdrugs. Burgemeester Pop heeft daarom deze zware sanctie opgelegd zodat het horecabedrijf voor een periode van één jaar gesloten blijft. Het doel van deze lange sluitingsperiode is om de bekendheid van de locatie waar softdrugs gekocht kunnen worden teniet wordt gedaan.


sector Publieksdienst
Meriam Juthan, communicatieadviseur
023-5114398
023-5115172
mjuthan@haarlem.nl
371/2005

---- --