Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 20 december 2005

WWS-26504 Kabinetsbesluit: 70 miljoen extra voor lage inkomens. De gevolgen voor het bijstandsbeleid in 2006. Onlangs besloot het college om in 2006 E 1.909.001 te bezuinigen op bijstandsbeleid. Hiertoe zijn verschillende beleidswijzigingen voorgesteld. In het weekeinde van 10 en 11 december besloot het kabinet echter om iets extra's te doen voor mensen met de laagste inkomens. Aan de Tweede Kamer is voorgelegd om in 2006 ten behoeve van deze groep 70 miljoen euro extra uit te geven. 35 miljoen in de fiscale sfeer bij de kinderkortingen en 35 miljoen voor bijzondere bijstand. Dit laatste zou dan voor de gemeente Heerlen een bedrag van ongeveer 280.000 euro extra betekenen. Als de Tweede Kamer akkoord gaat met dit kabinetsbesluit dan wil het college een aantal voorgenomen bezuinigingen één jaar uitstellen. Het gaat dan om het verhogen van de eigen bijdrage bijzondere bijstand van 50 naar 112 euro, het afschaffen van de bijzondere bijstandsvergoeding voor de eigen bijdrage thuiszorg en het verlagen van de bijstandstoeslag van gebruikers van het zorgadres Rector Driesenweg.

OW-26466 Beleid ter vermindering van overlast door honden en hondenpoep. Uit evaluatie blijkt dat het gemeentelijk hondenuitlaatbeleid (nog) niet heeft geleid tot een vermindering van de overlast van honden en hondenpoep. Daarom heeft het College besloten om stringenter te gaan handhaven op overtredingen van de APV. Gedacht moet worden aan periodieke handhavingacties op aangewezen plaatsen en tijdstippen. De uitvoering ligt bij bureau Handhaving van de afdeling Openbare Orde en Veiligheid. De APV wordt aangepast in die zin dat de ruimplicht voor hondenpoep gaat gelden voor de hele gemeente en dat burgers die hun hond uitlaten verplicht zijn om een ruimmiddel bij zich te hebben. Gehandicapten hoeven niet te voldoen aan de ruimplicht.

OW-26069 Speelvergunningen circussen 2006

Het college heeft besloten om in 2006 circus Arena en circus Herman Renz in principe toe te staan om op Bekkerveld circusvoorstellingen te geven. Aan Magiccircus is deze toestemming verleend voor de Markt in Hoensbroek. Het Deens circus Arena is het grootste circus van Scandinavië en een van de mooiste en modernste circussen van Europa. Dit circus zal voor het eerst in haar 50-jarig bestaan voorstellingen in Nederland geven, waarbij het de bedoeling is dat men na de najaarskermis in oktober naar Heerlen komt. Herman Renz is wellicht Nederlands meest bekende circus dat in 2001 en 2003 nog met succes in Heerlen heeft opgetreden. Circus Herman Renz brengt elk jaar een compleet nieuwe, gewijzigde themavoorstelling die in de voorjaars- of zomerperiode in Heerlen vertoond zal worden. Magic circus is een kleinschaliger circus dat wat betreft grootte en voorstelling zeer geschikt is voor de markt in Hoensbroek en in 2003 al naar tevredenheid daar heeft opgetreden. De speelperiode van dit circus is nog niet bekend.

WWS-20294 Voortgangsrapportage jongerenaccommodaties Heerlen. In de voortgangsrapportage Jongerenaccommodaties is de stand van zaken rond jongerenaccommodaties beschreven. In 2002 heeft een werkgroep, bestaande uit in- en externe partners, een aantal aanbevelingen gedaan over hoe om te gaan met jongerenaccommodaties. In de nota zijn de aanbevelingen van de werkgroep en de stand van zaken anno 2005 terug te vinden, b.v.:
* Het stimuleren van vrijwilligerswerk in accommodaties door en voor jongeren; het ligt aan de samenstelling van de groep jongeren die de accommodatie bezoeken of dit kan of niet. Sommige groepen kunnen de verantwoordelijkheid niet aan.
* Richt jongerenwerk in accommodaties vooral op preventie en de risicogroep; randgroepen zijn taak van politie en hulpverlening.
* Investeer vooral in jongerenaccommodaties in Molenberg, Vrieheide en Heerlerbaan en Hoensbroek; in drie van de vier buurten is dit gerealiseerd.


---- --