Ministerie van Buitenlandse Zaken

Zeer geachte Voorzitter,

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Gerkens (SP) over de subsidie vanuit HGIS-Cultuurmiddelen voor het MusicXport-programma van het Nationaal Pop Instituut. Deze vragen werden ingezonden op 2 december 2005 met kenmerk 2050604260.

De staatssecretaris voor Europese Zaken , De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Atzo Nicolaï Medy van der Laan

Antwoorden van de heer Nicolaï, staatssecretaris voor Europese Zaken, mede namens mevrouw Van der Laan, staatssecretaris voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, op vragen van het lid Gerkens van 2 december 2005, over de subsidie vanuit HGIS-cultuurmiddelen voor het MusicXport-programma van het Nationaal Pop Instituut.

Vraag 1
Is het waar dat de nieuwe subsidie van E 150.000 die vanuit de HGIS-middelen is toegekend aan het Nationaal Pop Instituut (NPI), bestemd is om financiële steun te geven aan een achttal Nederlandse bands, zodat zij zich op grote internationale festivals kunnen presenteren? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord
De subsidie van in totaal E 450.000 euro die voor de periode 2006 tot en met 2008 is toegekend vanuit HGIS/Cultuur voor het project MusicXport/festivals, is gericht op de totstandkoming van gemiddeld 20 optredens per jaar op 15 geselecteerde popfestivals wereldwijd. Er is daarbij niet expliciet gesteld, noch in de aanvraag noch in de toekenning, dat het project zich daarbij zal richten op een aantal van acht Nederlandse bands.

Vraag 2
Is het waar dat deze subsidie is gebonden aan zodanig strikte criteria dat het niet mogelijk is dat het NPI deze subsidie gebruikt voor de reguliere kosten van het oorspronkelijke MusicXport-programma welke niet gesubsidieerd worden door het ministerie van OCW? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Voor HGIS-Cultuur ondersteuning komen projecten in aanmerking die vernieuwend zijn, die een nieuwe dimensie toevoegen aan de internationale profilering van het culturele leven in Nederland. Eerder in het kader van een HGIS-Cultuur activiteit gesteunde activiteiten, zoals i.c. destijds het MusicXport.nl project 2001-2004, kunnen in beginsel niet nogmaals uit deze middelen worden gefinancierd. Aan HGIS-Cultuur werd een nieuw project, MusicXport Festivals voorgelegd. De subsidietoekenning vanuit HGIS-Cultuur is bedoeld voor de activiteiten in het bijbehorende inmiddels goedgekeurde projectplan. Mocht op basis van de Cultuurnotabeschikking 2006-2008 het NPI ten behoeve van de MusicXport activiteiten tot een andere invulling en aanpassing van het ingediende projectplan willen komen, dan is daar overleg over mogelijk.

Vraag 3
Kunt u in verband met amendementen die medio december 2005 in stemming komen deze vragen met spoed beantwoorden?

Antwoord
Ik heb uw vragen met voorrang behandeld.


---- --