Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 382

datum: 20 december 2005

Vijf historische en bijzondere schepen geselecteerd voor een vaste ligplaats in Eemhaven Amersfoort

Het college van B&W heeft vijf schepen geselecteerd die in aanmerking komen voor een vaste ligplaats aan de Kleine Koppel in Eemhaven Amersfoort. Het gaat om historische en bijzondere schepen. Twee van de vijf schepen krijgen een horecafunctie, de overige drie schepen zijn van particulieren. Het college heeft zich bij haar besluit laten adviseren door een adviescommissie die alle inschrijvingen heeft beoordeeld. De ligplaatsen kunnen naar verwachting vanaf juni 2006 worden ingenomen.

De inrichting van Eemhaven Amersfoort is in volle gang. De kade van de Kleine Koppel wordt ingericht als permanente aanlegplaats voor historische en bijzondere schepen. Afhankelijk van de lengte van de schepen is er ruimte voor circa tien ligplaatsen. Een aantal ligplaatsen is bestemd voor commerciële activiteiten en een deel voor particuliere schepen. In juni heeft het college een regeling vastgesteld voor de toewijzing van de ligplaatsen. Belangstellenden konden zich tot 28 oktober inschrijven. Voor de beoordeling van de inschrijvingen werd een adviescommissie ingesteld. Deze commissie keek naar de beeldkwaliteit, het bedrijfsplan en de huuraanbieding.

In totaal hebben zich dertig geïnteresseerden ingeschreven voor een ligplaats. Daarvan waren zes inschrijvingen ongeldig vanwege het ontbreken van een concreet schip. De overige kandidaten zijn in de selectieprocedure meegenomen. Het betrof vier commerciële initiatieven en twintig particuliere. De adviescommissie heeft vijf schepen geselecteerd. De overgebleven ligplaatsruimte wordt voorlopig nog niet uitgegeven. Dat heeft te maken met het kwaliteitsniveau van de inschrijvingen en het geringe aantal commerciële inschrijvingen.

Er zijn drie particuliere schepen geselecteerd, waarbij de beeldkwaliteit de doorslaggevende factor was. Bovendien heeft de adviescommissie de voorkeur gegeven aan particulieren die speciale activiteiten op hun schip willen ontplooien, naast de woonfunctie. Bij alle vier de commerciële initiatieven ging het om horeca. Eén inschrijving voldeed niet, de andere inschrijvers konden hun plannen aan de adviescommissie presenteren. Twee schepen zijn geselecteerd: een pannenkoeken-schip van Schipper Bosch Exploitatie en een mediterraan restaurant van Scheerder Vastgoed BV. Bij de selectie werd gekeken naar de combinatie van bedrijfsplan met de mogelijkheden van het schip. De beide schepen moeten nog worden aangepast aan de horecafunctie. Daarom is de selectie voorlopig. Voordat de ligplaatsen daadwerkelijk worden toegewezen, moet de gemeente akkoord zijn met de voorgestelde uiterlijke aanpassingen.

Informatie: Simone de Jong, communicatieadviseur sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer, telefoon: (033) 469 45 48, e-mail: s.dejong@amersfoort.nl.

---- --