Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 381

datum: 20 december 2005

Samen oplossingen zoeken voor samen ervaren problemen

Buurtgerichte aanpak voor binnenstedelijke vernieuwing

Het programma voor de binnenstedelijke vernieuwing wordt in grote mate bepaald door de buurtbewoners zelf. Daarbij gaat om problemen die bewoners zelf ervaren en wordt er samen met bewoners naar oplossingen gezocht. Samen met de corporaties SCW en Portaal stellen B&W voor sociale, veiligheids-, economische en fysieke aspecten gecombineerd aan te pakken. Daaruit ontstaan ontwikkelingsplannen voor de wijken Liendert-Rustenburg, Schuilenburg-Hogeweg en Randenbroek. Het eerste buurtoverleg wordt begin voorjaar 2006 verwacht.

B&W zetten in op een buurtgerichte en gecombineerde aanpak van sociaal, fysiek, economie en veilig. Het college wil dat over 10 jaar de prioriteitswijken een substantieel betere leefbaarheid kennen, met een gemiddeld hogere woningkwaliteit, hogere waardering van de woonomgeving, veiliger, en betere onderlinge verhoudingen tussen de bewoners.

Uitgangspunten


1. Kiezen voor een buurtgerichte aanpak, met het idee dat op deze manier de meeste mensen worden bereikt, de buurt het nivo is waarop mensen zich verbonden kunnen voelen, de buurt ook het gebied is waarop veel problemen zich afspelen.
2. Gemeente en woningbouwcorporaties werken samen met de andere belangrijke partners in de wijk zoals scholen, SWA, politie.
3. Bewoners worden individueel en in groepsverband actief benaderd. Vanuit een positie van medeverantwoordelijkheid worden bewoners en andere relevante doelgroepen gevraagd mee te denken, mee te selecteren en mee te kiezen binnen mogelijke oplossingen.
4. Nauwe samenwerking organiseren tussen de fysieke en sociale onderdelen van de gemeentelijke organisatie. De bestaande GSB-programma's binnen de gemeente (Sociaal, Veiligheid, Economie en Fysiek) worden goed op elkaar afgestemd en geprioriteerd.

Financiën

De gemeente en de corporatie SCW hebben proces- en financiële afspraken op hoofdlijnen gemaakt. Deze betreffen het bieden van zekerheid over het investeringsbudget dat beide partners willen investeren in de binnenstedelijke vernieuwing en de rol van de corporatie als gebiedsontwikkelaar. Het voornemen is deze afspraken ook op te nemen in de Vijfjarenprestatiecontracten van gemeente met de corporaties en deze vervolgens jaarlijks te concretiseren. Nadat de ontwikkelingsplannen zijn vastgesteld worden concrete afspraken gemaakt in realiseringsovereenkomsten.

Planning

. Vierde kwartaal 2005

Opstellen startnotities voor de ontwikkelingsplannen; opstellen documenten 56 wijken voor de wijken Randenbroek en Schuilenburg; formeren themawerkgroepen vanuit projectgroepen; opstellen overall-communicatieplan plus BVA-campagne . Eerste kwartaal 2006

Voorleggen startnotities aan stuurgroep; start eerste buurtoverleg; start sociale programmering; opstellen discussienota; vaststellen discussienota's in stuurgroep . Tweede en derde kwartaal 2006

Uitvoering acties vanuit discussienota; uitgebreide vervolgacties met doelgroepen/buurt; opstellen ontwikkelingsplan . Vierde kwartaal 2006

Presentatie ontwikkelingsplannen; formele inspraak; vaststellen ontwikkelingsplannen in de gemeenteraad.

Informatie: Nandus van der Sluijs, communicatieadviseur SOB gemeente Amersfoort, telefoon 033 469 5011 of Esther Lans, communicatieadviseur Concernstaf, e-mail e.lans@amersfoort.nl.


---- --