Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 380

datum: 20 december 2005

Woonvisie 2006-2010:

Vitaliteit en verscheidenheid in een ongedeelde stad

De missie van de woonvisie luidt vitaliteit en verscheidenheid in een ongedeelde stad. B&W vinden dat Amersfoort voldoende keuzemogelijkheden moet bieden voor iedereen: jong, oud, rijk, arm, student, etc. Daarom streeft het college naar gedifferentieerde woonmilieus en woningtypen die passen bij de maatschappelijke en culturele verscheidenheid. De woonvisie wordt nu voorgelegd aan de raad.

Met de Woonvisie Amersfoort 2006-2010 geven B&W een kader voor toekomstige ontwikkelingen op stedelijk en wijkniveau. De woonvisie levert input voor de meerjarenafspraken met de woningbouwcorporaties, de ontwikkelingsplannen voor de binnenstedelijke vernieuwing Amersfoort (BVA), en beleidsdocumenten zoals de nota Wonen, Zorg en Welzijn.

Hoofdlijnen

. Op korte termijn wil het college inzetten op buiten-centrum woonmilieus met de vooroorlogse wijken op en rond de Berg als inspiratiebron. Aanpak gaat volgens de postzegelstrategie: kleinschalige aanpassingen en gemengde vernieuwing, differentiatie, herkenbaarheid en identiteit. Doel is wooncarriere in de eigen wijk mogelijk te maken. . Op langere termijn streven B&W naar centrum-stedelijke woonmilieus vanwege de verwachte woningbehoefte op langere termijn. . Groen is bij beide woonmilieus een belangrijke factor. . De naoorlogse wijken hebben een kwaliteitsimpuls nodig. Herpositionering met als instrumenten . Transformatie: omzetten van een deel van de huurvoorraad naar koop in diverse prijsklassen, . Renovatie: aanpassen van woningen aan behoeften van deze tijd, . opwaardering van de woonomgeving. De naoorlogse wijken moet kunnen concurreren met bijvoorbeeld Vathorst, maar de vernieuwing dient wel te zijn afgestemd op de verschillende woningzoekenden. Wijkbinding blijkt een belangrijke rode draad te vormen, net als wijkparels. . De woningbouwopgave in Vathorst en aanpak van de binnenstedelijke vernieuwing hangen nauw met elkaar samen. Ontwikkelingen in Vathorst zorgen voor doorstroming en het vrijkomen van woningen in het binnenstedelijke gebied. . Aandachtsgroepen van het beleid zijn
. starters en studenten: kansen door doorstroming, . lagere inkomens: kansen door doorstroming,
. senioren & zorgvragers: WMO, woonservicegebieden ontwikkelen, . kwaliteitsvragers: wooncarriere mogelijk maken.

Participatie
De woonvisie is tot stand gekomen in overleg met de woningbouwcorporaties en de Beleidsadviesgroep Volkshuisvesting (BAV). Daarnaast zijn vier werkbijeenkomsten georganiseerd met bewoneres, belangengroepen (o.a. SGLA, GPPA, COHS, Young Vision), corporaties, ambtenaren, raadsleden en wethouders. Met jongeren en studenten is tijdens een aparte bijeenkomst gesproken.

Informatie kunt u contact opnemen met: Nandus van der Sluijs, communicatie-adviseur SOB gemeente Amersfoort, telefoon 033 469 5011 of Esther Lans , communicatieadviseur Concernstaf, 033 469 43 41, e-mail e.lans@amersfoort.nl


---- --