Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 379

datum: 20 december 2005

Dierenpark krijgt ruimte voor Dinobos

Dierenpark Amersfoort wordt 6,5 ha groter en krijgt een dienstpad/calamiteitenroute. Het college geeft hiermee uitvoering aan het raadsbesluit van juni 2003 over de uitbreiding van het dierenpark. Het college start de procedure (WRO 19.1) om het bestemmingsplan aan te passen. Daarmee wordt vooruitgelopen op de herziening van het totale bestemmingsplan Birkhoven Bokkeduinen waarover raad en college zich momenteel beraden. Er volgt geen inspraakronde omdat de uitbreiding van het dierenpark in 2002 al in de inspraak is geweest.

Met dit besluit stemt het college eveneeens in om ruim 2 hectaren van de uitbreiding in te richten met prehistorische dierenmodellen. Het Dinobos heeft een tijdelijk karakter: 3 tot 5 jaar. Dierenpark Amersfoort is nog bezig met de plannen voor de overige 4 hectaren. Voor de modellen, het nieuwe hekwerk en verlichting dient de dierentuin een bouwvergunning aan te vragen. Uit de MER en het Masterplan blijkt dat de uitbreiding van het park geen onevenredige aantasting van natuurwaarden zal veroorzaken. Bij de huidige plannen zullen, behoudens normaal onderhoud, geen bomen sneuvelen.

Dienstpad/calamiteitenroute
Het dierenpark krijgt ook een dienstpad/calamiteitenroute. Deze weg loopt rondom de buitenkant van het dierenpark, waaronder de uitbreiding die aan de west- en de zuidkant van het huidige terrein komt te liggen. Voor de aanleg van de weg is het onvermijdelijk dat enkele bomen plaats moeten maken.

Extra bezoekers

Het dierenpark trekt momenteel circa 650.000 bezoekers per jaar. Dat aantal zal omstreeks 2010 zijn opgelopen tot 880.000 bezoekers. De verwachting is dat de huidige parkeervoorzieningen de komende jaren voldoende zijn om de bezoekers op te vangen. Na 2010 zal extra parkeergelegenheid aan de Middelhoefseweg ruimte moeten bieden.

Informatie: Nandus van der Sluijs, communicatieadviseur Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 50 11 of Esther Lans, communicatieadviseur Concernstaf, telefoon 033 469 43 41 of e-mail e.lans@amersfoort.nl.


---- --