CNV: 'Openheid beloning topbestuurders blijft nodig'

Cnv

Meer openheid over de beloning van bestuurders blijft volgens het CNV nodig. Het vakverbond ziet haar standpunt bevestigd in het rapport dat de monitoring commmissie corporate governance code dinsdag 20 december heeft uitgebracht.

Het CNV noemt het positief dat er vandaag een rapport is verschenen waarin het presteren van beursgenoteerde bedrijven op de punten uit de corporate governance code (code Tabaksblat) langs de meetlat is gelegd. Minder blij is het vakverbond met de uitkomst dat vooral op het onderdeel 'beloning bestuurders' slecht wordt gescoord. 'Het CNV stelt al langer dat er meer openheid moet zijn over de beloning van topbestuurders. Wij zijn blij dat ons standpunt door de commissie nu wordt bevestigd', aldus CNV-bestuurder Yvon van Houdt.

Maatschappelijk debat
Dat de commissie een aantal aanbevelingen doet met betrekking tot het beloningsbeleid - en dan vooral over de variabele component(en) van de beloning - vindt het CNV terecht. Zeker vanwege het maatschappelijke debat dat momenteel gaande is over aanvaardbare inkomensverhoudingen. Van Houdt: 'Juist als van werknemers wordt gevraagd om rekening te houden met een verantwoorde loonkostenontwikkeling, is het van belang dat ook bestuurders van ondernemingen zich ten volle verantwoorden voor hun vaste en variabele beloning.'

Ontslagvergoedingen
Wel vindt het CNV dat de commissie voortaan rekening moet houden met de vooraf bepaalde ontslagvergoedingen die veel topbestuurders bij aantreden bedingen. 'Want ook die horen bij de vaste en variabele beloningen. De commissie moet ook daarover een uitspraak doen', aldus Van Houdt.

Onrechtvaardige inkomensverhouding
De aanbevelingen van de commissie kunnen hun dienst eveneens bewijzen als straks ondernemingsraden het recht op informatie krijgen over de inkomensverhoudingen in ondernemingen. Op dit moment ligt het wetsvoorstel dat dit informatierecht moet regelen, nog in de Eerste Kamer. Maar zodra de verandering een feit is, verwacht het CNV dat er meer openheid komt over de verhouding van de beloning van de bestuurders ten opzichte van de overige 'gewone' werknemers. Van Houdt: 'Als de inkomensverhoudingen onrechtvaardig blijken, kan de ondernemingsraad daarover de discussie starten en de directie er gevoelig voor maken.'

Fraudepraktijken
Verder waardeert het CNV de aandacht van de commissie voor het voorkomen van fraudepraktijken - zoals recentelijk bij Enron en Ahold. Tenslotte bepleit het CNV dat de commissie meer aandacht besteedt aan het benoemingsbeleid van commissarissen. Het CNV vindt het belangrijk dat de Raad van Commissarissen oog heeft voor de verschillende belangen in de onderneming; niet alleen voor de positie van aandeelhouders, maar ook voor de rol van de ondernemingsraad.

Voor nadere informatie
Frieda Tax, voorlichter CNV Vakcentrale, tel. 030 - 291 37 09 / 06 - 51 72 30 74.