Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 20 december 2005                             |


1. Werkplannen steunfuncties sociaal beleid en PON
De gesprekken over de werkplannen 2006 van de provinciale steunfuncties op sociaal beleid, K2 (jeugd) BOZ (Zorg), POG (gehandicapten) en Prisma Brabant (welzijn en educatie) zijn in een afrondende fase. De afspraken met het PON (onderzoek), Palet (multiculturele samenleving) en Sportservice zijn afgerond. Aan de betrokken instellingen is gevraagd om een korting van 10% te verwerken overeenkomstig de plannen voor de herijking van steunfuncties. BOZ, POG en Prisma werken in dat kader aan een fusie. De 10% korting dient om marktwerking te kunnen introduceren. Ook is de instellingen gevraagd om in te zetten op een inhoudelijke samenwerking rond provinciale beleidsthema's als bijvoorbeeld wonen, zorg en welzijn, de introductie van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de regionale sociale agenda, onderwijs en arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een notitie die Gedeputeerde Staten aan de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur zenden.

2. Beleidsregels sociaal-cultureel beleid gebundeld
Door een bundeling van bestaande beleidsregels (subsidieregelingen) op sociaal-cultureel gebied wordt het aantal provinciale regelingen op dit gebied gehalveerd. Er blijven 13 regelingen over. Bovendien hebben Gedeputeerde Staten de beleidsregels die van toepassing zijn binnen het werkveld van de directie Sociale en Culturele Ontwikkeling in juridische zin aangepast aan de Algemene Subsidie Verordening. Die treedt per 1 januari 2006 in werking.

3. Brabantbreed netwerk Antidiscriminatie
Er komt in de periode 2006-2007 één Brabantbreed netwerk voor het bestrijden en voorkomen van discriminatie en racisme in Brabant. Met dat doel zullen Gedeputeerde Staten en het Meldpunt Discriminatie Eindhoven, Bureau discriminatiezaken West/Midden Brabant en Basta, meldpunt discriminatie Brabant Noord in januari 2006 een intentieverklaring ondertekenen. GS stellen hiervoor een bedrag van E300.000 beschikbaar.

4. Glastuinbouw West-Brabant
De provincie laat de milieueffecten onderzoeken van de voorgenomen ontwikkeling van een mogelijke projectlocatie voor de glastuinbouw in West-Brabant. Met het oog op een streekplanherziening, is een Strategische Milieubeoordeling (SMB) noodzakelijk. Deze is verplicht op grond van een Europese richtlijn. Aanleiding voor de studie is de bestuurlijke wens - op zowel provinciaal als landelijk niveau - meer mogelijkheden te scheppen voor glastuinbouw in Brabant. In het Streekplan Brabant in Balans (2002) zijn daartoe een aantal vestigingsgebieden glastuinbouw aangewezen. Inmiddels is er sprake van gewijzigde inzichten die ertoe hebben geleid dat één van de beoogde projectvestigingslocaties voor glastuinbouw (Moerdijkse Hoek) niet doorgaat. De locaties Spiepolder (Zevenbergen) Brabants Westland (ZW van Steenbergen), Prinsenlandse Polder (Dinteloord) en het poldergebied ten noorden van de Dintel tussen Fijnaart en Heijningen worden in het onderzoek betrokken om tot een definitieve keuze te komen.

5. Moerdijkse Hoek en arbeidsmarkt
De aanleg van Moerdijkse Hoek zal naar verwachting 5400 nieuwe arbeidsplaatsen opleveren. De verwachting is ook dat er banen voor laag- en ongeschoolden zullen ontstaan en daaraan is in West-Brabant behoefte. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport "De arbeidsmarkteffecten van Moerdijkse Hoek" dat door het PON is opgesteld. Gedeputeerde Staten zenden het rapport aan de statencommissie voor Moerdijkse Hoek.

6. Ombouw N261 Tilburg-Waalwijk.
In juli 2006 is definitief bekend hoe de N261 Tilburg-Waalwijk wordt omgebouwd en hoe de schade aan de natuur wordt gecompenseerd. Dit is het gevolg van een positieve beoordeling van de Milieu-effectrapportage voor de N261 tussen Tilburg en Waalwijk. De weg wordt pas verbouwd wanneer bekend is hoeveel geld hiervoor beschikbaar is, dit is na juni 2007 het geval. Na ombouw van de N261 is de verwachting dat de weg tot ten minste 2030 filevrij kan zijn. De ombouw bestaat vooral uit het aanleggen van ongelijkvloerse kruisingen en een gelijkmatig profiel als 100 kilometerweg. De ombouw kan bij voldoende financiering zo mogelijk vóór 2010 beginnen, de werkzaamheden nemen naar verwachting vier jaar in beslag.

7. Openbaar vervoer in 2006
De BBA en Area verzorgen tot uiterlijk 1 januari 2007 het openbaar vervoer in Noord-Brabant (met uitzondering van het SRE-gebied). Gedeputeerde Staten hebben hier afspraken over gemaakt met de twee vervoersbedrijven. Dit ter overbrugging van de periode tot de nieuwe aanbesteding van de nieuwe openbaar vervoersconcessies.

8. Tarieven en modelvervoersbewijzen 2006
De regionale tarieven voor het openbaar vervoer, het basis tarief voor collectief vraagafhankelijk vervoer en het treintaxitarief voor 2006 zijn door Gedeputeerde Staten vastgesteld.

9. Verkeerstellingen via internettoepassingen
De provincie maakt sinds 2001 gebruik van het computersysteem collector voor de opslag, verwerking en rapportage van verkeerstellingen. Om diverse technische redenen en om de bedrijfszekerheid van het systeem te garanderen, is met een enkelvoudige aanbesteding aan de eigenaar van het systeem, de afspraak gemaakt dat de provincie voortaan via een beveiligde internettoepassing het systeem gebruikt.

10. Uitvoeringsprogramma jeugd.
Bij de behandeling van het uitvoeringsprogramma jeugd in de statencommissie is toegezegd Provinciale Staten schriftelijk te informeren over knelpunten in de gezinsvoogdij, een voorstel van K2 over interculturalisatie, de brandveiligheid van jeugdzorginstellingen en de problematiek van de overdracht van probleemjongeren na hun 18e jaar. Gedeputeerde Staten zenden een notitie aan de statencommissie Zorg, Welzijn en Cultuur.

11. Doeluitkering Bureau Jeugdzorg
Gedeputeerde Staten hebben bij de staatssecretaris van VWS een bezwaarschrift ingediend tegen het besluit over de hoogte van de doeluitkering van Bureau Jeugdzorg. In de berekening van VWS is geen rekening gehouden met de stijging van het aantal cliënten voor de justitiële taken van het bureau. Hierdoor is de doeluitkering E 1,5 miljoen te laag. Het gevolg hiervan is dat cliënten in de jeugdreclassering en OTS niet geholpen kunnen worden en lange wachtlijsten ontstaan.

12. Aankoop natuurgebieden
In het totaal 33 hectare natuurgebied in de Chaamse Beek, Zegenwerp, Annanina's Rust, Landschotse Heide (Chaam, St.Michielsgestel, Hilvarenbeek en Vessem) kunnen worden aangekocht door het Noord-Brabants Landschap en Natuurmonumenten. Gedeputeerde Staten stellen daarvoor op grond van het aankoopbeleid en de criteria uit de nota "Gronden voor Aankoop" circa E550.000 beschikbaar als bijdrage in de kosten.

13. Tijdelijke Grondbank
De Tijdelijke Grondbank voor de versnelde aankoop van natuurgebieden in de Ecologische Hoofdstructuur wordt verlengd. Gedeputeerde Staten maken daarover afspraken met het Groenfonds en het Bureau Beheer landbouwgronden. Daardoor kan in Brabant de Ecologische Hoofdstructuur sneller worden veiliggesteld dan op grond van het Rijksbudget mogelijk is. In Noord-Brabant is dat 2011, terwijl het Rijk uitgaat van 2016.

14. Actualisatie bouwgrondstoffenbeleid en -verordening
De statencommissie voor Ruimte en Milieu zal op 13 januari 2006 spreken over de actualisering van het ontgrondingenbeleid en de ontgrondingenverordening. Gedeputeerde Staten zenden de statencommissie een notitie waarin de stand van zaken.

15. Subsidieregels Ecologie
De subsidieregels ecologie worden vereenvoudigd, waar mogelijk gebundeld en aangepast aan de Algemene Subsidie Verordening die per 1 januari 2006 in werking treedt. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Ook zijn de subsidieplafonds voor de verschillende programma's voor het jaar 2006 vastgesteld. Gedeputeerde Staten mandateren het Noord-Brabants landschap de subsidiering van het natuur- en landschapsbeheer uit te voeren. De statencommissie voor Ruimte en Milieu wordt geïnformeerd.

16. Provinciale milieuverordening
De gewijzigde voorschriften van de provinciale milieuverordening voor grondwaterbeschermingsgebieden betreffende amvb-inrichtingen, grondboringen en meststoffen zijn na advisering door de Integrale Commissie voor Milieu en Water en de VROM-inspectie definitief vastgesteld. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten.

17. Faunabeheer ree
Het faunabeheersplan voor het ree van de stichting Faunabeheereenheid Noord-Brabant is door Gedeputeerde Staten goedgekeurd voor de periode tot 31 december 2006. Tot die datum is er ook ontheffing voor het beheer van het reewild in het belang van de verkeersveiligheid, het voorkomen van onnodig lijden van zieke en gebrekkige dieren en het populatiebeheer. De Faunabeheereenheid wordt gevraagd in 2006 een nieuw plan op te stellen.

18. Plan van Aanpak Biologische Landbouw
Het plan van aanpak 'Biologisch Landbouw' geeft aan wat de ambitie voor de komende twee jaar is om de biologische landbouwsector te stimuleren in haar groei naar meer robuustheid en volwassen marktaandelen. Verder wordt aangegeven dat de voorbeeldfunctie van biologische landbouw moet worden versterkt zodat ook de gangbare Brabantse landbouw duurzamer wordt. Voor de uitvoering van het plan is jaarlijks ruim E260.000 gereserveerd. Het plan wordt in een notitie aan de commissie Ruimte en Milieu voorgelegd.

19. Landschapsbeheer
In 2004 zijn er 40 kilometer ecologische verbindingszone, 11 faunapassages, 50 poelen, 60 kilometer laan- en knotbomenrijen geplant en 37 hectare kleine landschapelementen gerealiseerd. Ook werkten de Brabantse vrijwilligers 2850 dagen in de natuur aan de kwaliteit van het landschap. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Coördinatiepunt Landschapsbeheer van het Brabants Landschap. Dat voert namens de provincie een subsidieregeling uit waarvoor E2,8 miljoen beschikbaar was. Gedeputeerde Staten stellen dat 2004 een succesvol jaar was voor het vrijwillig natuur en landschapsbeheer en zenden het jaarverslag aan de statencommissie voor Ruimte en Milieu.

20. Risicokaart
De Brabantse risicokaart op het internet zal pas in 2006 op het internet toegankelijk zijn voor burgers. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Het college wacht met publicatie totdat de wijziging van artikel 6 a van de Wet rampen en zware ongevallen is afgerond. Dit betreft de discussie over de beschikbaarheid van informatie over veiligheid en de relatie met de dreiging van terrorisme. Ook moet 70% van de nodige informatie over de veiligheid beschikbaar zijn.

21. Sanering industrielawaai
Rexam Glass te Dongen, Fokker Aircraft Services in Woensdrecht en DMV International uit Veghel krijgen een bijdrage van de provincie voor het saneren van industrielawaai. Voor een deel gaat het daarbij om een definitieve toekenning van eerdere beschikkingen uit 2004 Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten.

22. Leges ontgrondingen
Er worden nieuwe voorstellen ontwikkeld voor de leges voor ontgrondingvergunningen. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. De inkomsten uit de leges voor de verlening van ontgrondingvergunningen lopen achter bij de ramingen. Gedeputeerde Staten willen de leges nu niet verhogen. Het college wil de heffing bezien in samenhang met de actualisatie van het ontgrondingenbeleid dat in 2006 plaats vindt.

23. Studiereis
Een delegatie van bestuurders, vertegenwoordigers van de sector en enkele medewerkers van de provincie bezoeken de Biofach in Nürnberg op uitnodiging van het ministerie van LNV. Dit is de grootste vakbeurs voor biologische landbouw. De reis vindt plaats in februari.

24. Aanpassen beleidsregel ruimte voor ruimte
Het vaststellen van de reconstructieplannen in Brabant, maakt aanpassing van de beleidsregel ruimte voor ruimte noodzakelijk. Dit is een regeling die in ruil voor de sloop van agrarische bedrijfsgebouwen uit de intensieve veehouderij, het mogelijk maakt woningbouw onder voorwaarden toe te staan. De wijziging heeft betrekking op het inperken van het werkingsgebied van de regeling. Nu de reconstructieplannen zijn vastgesteld, is het beleidsmatig niet gewenst dat bedrijfsbeëindiging in de intensieve veehouderij via de ruimte voor ruimte regeling wordt gestimuleerd in met name landbouwontwikkelingsgebieden en op duurzame locaties in verwevingsgebieden. Het werkingsgebied voor de ruimte voor ruimte regeling beperkt zich tot aangewezen extensiveringgebieden en niet-duurzame locaties in verwervingsgebieden. Met de aanpassing van de beleidsregel moet ook worden voorkomen dat bedrijven bijvoorbeeld alleen administratief weer in het leven worden geroepen om voor ruimte voor ruimte in aanmerking te komen.

25. Wijzing beleidsregels ruimtelijke ontwikkeling
Per 1 januari 2006 treedt de provinciale Algemene Subsidie Verordening (ASV) in werking. Vanaf dat moment vinden door Gedeputeerde Staten uit te geven subsidiebeschikkingen hun grondslag in de ASV, met de daarin behorende beleidsregels. Daarom moeten bestaande beleidsregels worden aangepast. Waar mogelijk worden regels gebundeld en achterhaalde regels ingetrokken. Dat geldt onder meer voor subsidieregels op het beleidsterrein van ruimtelijke ontwikkeling en handhaving. Denk daarbij aan subsidies voor het verplaatsen van veehouderijen, het ontwikkelen van landbouwontwikkelingsgebieden en planvorming op grond van uitwerkingsplannen.

26. Rapport 'Natuur en landschap beschermd'
De provincie heeft een rapport opgesteld waarin het systeem van natuurbescherming in de provincie wordt verduidelijkt. In het rapport 'Natuur en landschap beschermd' zijn verder het Europese en nationale natuurbeschermingsbeleid beschreven. Voor de provincie is een nadere ecologische onderbouwing gegeven bij de zonering van het buitengebied uit het streekplan. Met de uitkomsten van het rapport is een traject gestart om te bepalen hoe de Ecologische Hoofd Structuur (EHS) uiterlijk in 2008 in bestemmingsplannen kan worden begrensd. Dit is van belang bij het actualiseren van bestemmingsplannen voor het onderdeel natuur. Aansluitend op het rapport hebben Gedeputeerde Staten besloten om in 2006 de streekplankaarten en natuurgebiedplannen te vergelijken en af te stemmen. Het doel is om het provinciale natuurbeschermingssysteem meer transparant en actueel te maken.

27. Rijksbijdrage landinrichtingsprojecten
De rijksbijdragen voor het afronden van de klassieke landinrichtingsprojecten Etten-Leur-Rucphen, Sint Oedenrode, Lage Maaskant, Zundert, Baarle-Nassau en de Hilver zijn aangepast. Hiermee is voldaan aan afspraken zoals die zijn vastgelegd in het uitvoeringscontract tussen rijk en provincie.

28. Inzet DLG Brabantse Delta en Wijde Biesbosch
De Dienst Landelijk Gebied krijgt van de provincie de opdracht om de projectbureaus Wijde Biesbosch en Brabantse Delta (West-Brabant) verder te ondersteunen bij projecten in het kader van de revitalisering van het landelijk gebied . Hiervoor is een bedrag van maximaal E120.000 beschikbaar. De opdracht vloeit voort uit eerdere werkzaamheden, waarvoor in maart van 2005 al E160.000 was uitgetrokken.

29. Ruimtelijke plannen
Het bestemmingsplan Bakel, Milheeze en De Rips van de gemeente Gemert-Bakel wordt gedeeltelijk goedgekeurd, het bestemmingsplan De Mortel van de gemeente Eersel wordt goedgekeurd, een verklaring van geen bezwaar voor de bouw van een bedrijfshal in Hooge Mierde in de gemeente Reusel -de Mierden wordt geweigerd, het bestemmingsplan Landelijk Gebied van de gemeente Veghel wordt gedeeltelijk goedgekeurd, het bestemmingsplan buitengebied Oost van de gemeente Bergen op Zoom wordt in heroverweging gedeeltelijk goedgekeurd, een verklaring van geen bezwaar voor de plaatsing van reclamemasten in Etten-Leur wordt geweigerd, het bestemmingsplan Bergseplaat/Binnenschelde van de gemeente Bergen op Zoom wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan Molenweg Lithoyen van de gemeente Lith wordt gedeeltelijk goedgekeurd, de wijziging van het bestemmingsplan Buitengebied (2005-01) van Oirschot wordt gedeeltelijk goedgekeurd, een verklaring van geen bezwaar voor de uitbreiding van een agrarisch bouwblok aan de Polderweg 2 te Dinteloord wordt verleend en de lijst van goedgekeurde verklaringen van geen bezwaar op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening wordt vastgesteld.

30. Kanaalzone Oirschot
De gemeente Oirschot krijgt een bijdrage van E650.000 voor het ontwikkelen van de Kanaalzone. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Het plan omvat het ontwikkelen van woon- en bedrijfslokaties en het aanleggen van een ecologische verbindingszone. Het doel is het realiseren van een aantrekkelijk woon-en werkgebied bij de historische kern van Oirschot. De gemeente had voor de kanaalzone een beroep willen doen op een lokaal overschot van stads- en dorpsvernieuwing. Dat kan op formele gronden niet en GS financieren de bijdrage uit andere middelen.


---- --