Gemeente Spijkenisse


Aanpak overlast hangjongeren Maaswijk en rotonde Hekelingen

20 december 2005

Samen werken aan wijkveiligheid
volgens bewoners belangrijkste maatregelen om veiligheid te verbeteren in Maaswijk en Hekelingen

De aanpak van de overlast van hangjeugd krijgt van bewoners de hoogste prioriteit als het gaat om het verbeteren van de veiligheid in Maaswijk. Voor de Hekelingers is dat de aanleg van een rotonde met duidelijke bebording naar VV Hekelingen om het onnodig voetbalverkeer op de Dorpsstraat tegen te gaan. Tijdens de inloopbijeenkomst wijkveiligheid op donderdag 15 december konden bewoners uit Maaswijk en Hekelingen kiezen welke maatregelen prioriteit hebben om de veiligheid te verbeteren. Met de uitkomsten van de avond kunnen de wijkveiligheidsplannen voor Maaswijk en Hekelingen geschreven worden.

Bewoners uit Maaswijk vonden het op de tweede plaats belangrijk om aan te geven dat er geen vluchtwegen zijn om de wijk uit te komen. Ondanks het antwoord van de gemeente dat de ontsluiting van de wijk via de Joke Smitlaan en de Maaswijkweg en via Maaswijk Zuid (Zandweg) voldoende moet zijn, werd er toch flink op gestickerd.

Op de derde plek eindigde het betegelen van het zandpad achter het winkelcentrum. De gemeente gaat kijken in hoeverre het mogelijk is om het zandpad tijdig te betegelen vooruitlopend op de toekomstige uitbreiding van het winkelcentrum.

De bewoners uit Hekelingen vinden na de rotonde dat de vernielingen aan auto's, plantenbakken en vuilniscontainers die omver worden gegooid door jongelui naar en van de voetbalvereniging Hekelingen aangepakt moet worden door de politie. De politie heeft toegezegd het probleem in kaart te brengen, maar verzoekt de bewoners tegelijkertijd de overlast te melden bij de politie. De politie heeft de meldingen nodig om de problemen goed in kaart te kunnen brengen. Op de derde plek eindigde de maatregel om het maaien van de bermen en de slootranden te onderzoeken. Volgens bewoners ligt namelijk het openbaar groen er niet zo netjes bij. Ook kinderen worden hierdoor niet gezien.

Vanuit Maaswijk bezochten 90 mensen de avond. Uit Hekelingen namen 60 mensen de moeite om te komen stickeren.

Elke wijk in Spijkenisse krijgt een wijkveiligheidsplan. Dit wijkveiligheidsplan wordt samen met de politie, de woningcorporaties en de bewoners opgesteld. Tijdens een eerste bewonersbijeenkomst worden de belangrijkste problemen in kaart gebracht en tijdens een tweede bijeenkomst kunnen bewoners stickeren welke voorgestelde maatregelen van de gemeente, politie en de corporaties voor de genoemde problemen prioriteit hebben. Met al deze gegevens wordt het wijkveiligheidsplan van de wijk, of in het geval van Hekelingen, het dorp, geschreven. Na vaststelling in de raad begint deuitvoering van de maatregelen.