Provincie Groningen

Vinkhuizen 75.000 euro voor woonproject licht dementerenden in Vinkhuizen 20 december 2005

Aan de Diamantlaan in Vinkhuizen komt een woon-zorgproject voor 24 licht dementerende mensen. Wijkbewoners die deze zorg nodig hebben, kunnen in het "Diamanthuys" terecht en hoeven hun eigen woonomgeving niet te verlaten. Hier kunnen ze zo zelfstandig mogelijk blijven functioneren met ondersteuning waar het nodig is, bijvoorbeeld in de vorm van gezamenlijke maaltijdbereiding en activiteiten in gemeenschappelijke ruimtes. De provincie subsidieert het project met 75.000 euro, op voorwaarde dat de gemeente een bouwvergunning afgeeft.

Woningcorporatie De Huismeesters realiseert het gebouw in de eerste helft van 2006, en de Professor Heymansstichting gaat het gebouw huren en levert de 24-uurszorg. Het gaat om nieuwbouw van een woongebouw met vier etages. Per etage komen er zes eenpersoonsappartementen en een gezamenlijke woonkamer/keuken.

Momenteel is in Vinkhuizen een dergelijke woonvorm niet aanwezig. Uit het rapport "Zorgen voor Morgen" blijkt dat er wel grote behoefte aan is. In Vinkhuizen wonen meer ouderen dan elders in de gemeente. De groep 55 tot 75-jarigen bestaat uit 21,3%, tegen een stedelijk gemiddelde van 14,2%. Ook de groep 75+ die in de wijk woont is hoger dan het stedelijk gemiddelde.

30 december 2005