Novib

Economisch herstel vordert goed na tsunami

Meer dan de helft van nabestaanden weer aan het werk

Meer dan de helft van de nabestaanden van de tsunami zijn weer aan het werk en de economieën in de getroffen gebieden ontwikkelen zich snel naar hun normale peil. Dat blijkt uit het nieuwe rapport âBack to workâ van Oxfam/Novib. Het rapport laat zien hoe, een jaar nadat de tsunami toesloeg, bijna 60% van de mensen die hun baan verloren, weer een inkomen verwerven. Over een jaar ligt dat percentage naar schatting op 86.

Uit het rapport blijkt verder dat:

* in 2007 1,4 miljoen mensen ontsnapt zullen zijn uit de armoedesituatie die een direct gevolg was van de tsunami;
* inmiddels 84% van de op Sri Lanka vernielde vissersboten gerepareerd of vervangen is, terwijl in Atjeh bijna 70% van de beschadigde vissersboten is afgeleverd of momenteel worden gebouwd;

* al in augustus de Srilankaanse visvangst, die voor 95% was weg gevallen, op 70% van het niveau van voor de tsunami was teruggekomen;

* duizenden hectaren land inmiddels zijn ontzilt, zoutbestendige planten zijn aangeplant en boeren alweer hebben kunnen oogsten.

Volgens onderzoek in de dorpen vonden de nabestaanden van de tsunami het weer kunnen oppakken van hun werk en inkomen het belangrijkst, nog belangrijker dan huisvesting.

"Dankzij de gulle donaties van het publiek en de veerkracht van de getroffen mensen is het weer opbouwen van middelen van bestaan in de regio een van de indrukwekkendste aspecten van de hele hulpoperatie" meent Jan Bouke Wijbrandi, directeur campagnes van Novib/Oxfam Netherlands.

De schaal waarop de economieën in de getroffen landen schade had opgelopen door de tsunami dreigde zoân twee miljoen mensen in de armoede te storten:

* een miljoen banen gingen verloren;

* 64.000 hectaren landbouwgrond - gelijk aan 160.000 voetbalvelden - werden beschadigd of verontreinigd;

* in Atjeh schoot de werkloosheid omhoog van 7% naar 33%. In de getroffen gebieden van Sri Lanka werd de werkloosheid ruim verdubbeld, van 9% naar 20%;

* naast hun baan verloren veel mensen al hun spaartegoeden, veelal in de vorm van baar geld, juwelen of eigendommen;
* vooral onder vissers, kleine boeren, arbeiders, kleine middenstanders en in het toerisme raakten velen hun middelen van bestaan kwijt;

* op Sri Lanka werd 65% van de vissersvloot vernietigd, net als 10 van de 12 vissershavens, in Atjeh werd 70% van de vissersvloot vernield terwijl in India 70.000 boten verloren gingen of beschadigd werden.

Oxfam International heeft haar meeste geld, 27 miljoen dollar in de eerste negen maanden van 2005, besteed aan hulp voor mensen die hun middelen van bestaan weer terug moesten krijgen. Samen met anderen heeft OI 375.000 mensen weer aan de slag gekregen. In het allereerste stadium na de ramp begon Oxfam met zogeheten âcash for workâ programmaâs: slachtoffers werden betaald voor direct noodzakelijk werk als het begraven van lijken, ontzilten van land, opruimen van rommel of verzamelen van nog bruikbaar restmateriaal voor herbouw. Op deze manier kregen mensen weer enig perspectief en werd de lokale economie gestimuleerd. Ook bleek dit programma heilzaam te zijn bij het verwerken van traumaâs.

In het rapport van Oxfam worden ook verschillende problemen gesignaleerd die nog niet zijn opgelost:

* het duurt nog twee tot vijf jaar voordat de grond weer volledig productief zal zijn;

* in een aantal gevallen kregen vissersgemeenschappen land toegewezen dat zo ver van de kust ligt, dat zij andere middelen van bestaan zullen moeten ontwikkelen;

* het gebrek aan markttoegang van lokale gemeenschappen van voor de tsunami blijft problematisch;

* het blijft nodig om ervoor te zorgen dat hulp niet alleen wordt gegeven aan middelen van bestaan die het meest in het oog springen.

Oxfam en andere hulporganisaties hebben duizenden kleine leningen (microkredieten) verstrekt opdat infrastructuur kon worden vervangen en mensen hun bedrijfjes weer konden beginnen. Veel van Oxfamâs werk in dit opzicht is gericht op vrouwen omdat zij bij hulpverlening weleens genegeerd worden, terwijl hun inkomsten nodig zijn om hun gezinnen door slappe tijden in landbouw, toerisme en visserij te helpen.

Download het rapport 'Back to Work' > (PDF, 148 KB) Bron: Novib, 20 december 2005

Kleine bedrijfjes kunnen weer opbloeien dankzij Novib-partner Brac. Kleine bedrijfjes kunnen weer opbloeien dankzij Novib-partner Brac. (Novib)

(Novib)

Links bij dit artikel


* www.novib.nl/tsunami