Gemeente Ede

nummer 272 / Ede, 20 december 2005

Gratis energiebox voor lage inkomensgroepen in Ede

De gemeente Ede en de woningcorporaties Woonstede en Plicht Getrouw gaan huishoudens met lage inkomens helpen hun maandelijkse energierekening structureel te verlagen. In 2006 en 2007 reiken zij aan duizend huishoudens een gratis energiebox uit. In deze energiebox zitten onder meer spaarlampen, isolatiemateriaal en andere producten, waarmee energie kan worden bespaard. Met de inhoud van deze energiebox (met een waarde van ongeveer 75 euro) kunnen de huishoudens hun jaarlijkse energierekening naar verwachting structureel met zon 170 euro verlagen.

De energiekosten voor huishoudens stijgen in 2006 met circa 15%. Vooral de huishoudens met lage inkomens zijn hiervan de dupe. Via dit project, met de naam Energiebesparing Door Eendracht, worden deze huishoudens gestimuleerd om energie te besparen. Daardoor kan de uitstoot van het broeikasgas CO2 met ongeveer 600.000 kilogram per jaar verminderen. Dit past in de ambities van de gemeente Ede en van de woningcorporaties om een steentje bij te dragen aan de vermindering van de klimaatproblematiek.

Subsidie
Voor de uitvoering van het project ontvangen de gemeente en de woningcorporaties een subsidie van het ministerie van VROM. Het ministerie heeft afgelopen najaar vierenveertig subsidie-aanvragen voor soortgelijke projecten ontvangen. Negen aanvragen, waaronder dus de aanvraag uit Ede, zijn gehonoreerd. Het subsidiebedrag bedraagt 163.000 euro.

Doelgroep
Het project heeft een looptijd van twee jaar. Komend voorjaar worden de huishoudens met lage inkomens rechtstreeks benaderd. Deze doelgroep heeft niet of onvoldoende geprofiteerd van subsidieregelingen voor burgers op het gebied van energiebesparing. Maximaal duizend huishoudens kunnen aan de actie deelnemen. Ook de huurders van Woonstede (voorzover deze binnen de doelgroep vallen) in de gemeente Scherpenzeel komen in aanmerking voor deelname.

Energiebox
De huishoudens die zich aanmelden voor deelname aan de actie worden bezocht door een energieconsulent. Deze consulent zal de gratis energiebox uitreiken. De energiebox bestaat uit een basisbox voor alle huishoudens, met bijvoorbeeld spaarlampen. Aanvullend is er een energieklusbox met specifieke materialen, afhankelijk van de situatie in de woning. Daarin zitten bijvoorbeeld radiatorfolie en tochtstrips. Als bewoners niet in staat zijn om bepaalde materialen uit de energiebox zelf aan te brengen dan kunnen zij een beroep doen op het klussenteam. De energieconsulent geeft bij het bezoek aan de huishoudens ook allerlei tips over energiebesparing. De consulent informeert de bewoners over een gezond en veilig binnenmilieu. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de kennis van de GGD over dit onderwerp.
---