Universiteit Maastricht

20 december 2005
Vijf UM-onderzoekers ontvangen Veni-subsidie
NWO beloont 96 jonge originele onderzoekstalenten

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 96 jonge, pas gepromoveerde wetenschappers een zogeheten Veni-subsidie toegekend. Daarvan zijn er vijf werkzaam bij de Universiteit Maastricht (UM). Elke onderzoeker krijgt in totaal maximaal 208.000 euro. Hiermee kan de wetenschapper drie jaar lang onderzoek doen en ideeën ontwikkelen.

In totaal schreven ruim vijfhonderd onderzoekers een onderzoeksplan. De aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers in het binnen- en buitenland. Er werden uiteindelijk 96 voorstellen voor honorering geselecteerd, waarvan er vijf afkomstig waren van de UM. De succesvolle UM-kandidaten, vier vrouwen en één man, werden geselecteerd vanwege hun opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek.

De gehonoreerde UM-projecten richten zich op negatief denken en depressie (dr. J. Roelofs), psychopaten (dr. M. Cima), het vrouwelijk X-chromosoom (dr. S. Frints), het ontwikkelingsverhaal van de senior (dr. A. Swinnen) en de strafrechtelijke aansprakelijkheid van daders van bijvoorbeeld genocide (dr. A. Smeulers). Een uitgebreidere toelichting vindt u onderaan dit persbericht.

NWO betaalt bijna zeventig procent van elke subsidie. De universiteit draagt ruim dertig procent bij. De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten

Noot voor de pers:
Hieronder is een overzicht opgenomen van de gehonoreerde UM-projecten. Voor meer informatie is de afdeling Communicatie van de UM bereikbaar via 043 3885224. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, pers@bu.unimaas.nl
De persberichten van de Universiteit Maastricht staan opInternet: http://www.pers.unimaas.nl/

Overzicht gehonoreerde UM-projecten:

Impulsieve planmatige dimensies binnen psychopathie Dr. M.J. (Maaike) Cima (v) 25-12-1973, UM - Medische, Klinische en Experimentele Psychologie
Psychopaten worden gekenmerkt door een aantal verschillende symptomen. Een model van impulsieve en planmatige dimensies zou de variatie binnen psychopathische daders beter kunnen verklaren. Dit onderzoeksvoorstel onderzoekt of bepaalde dimensies van psychopathie samenhangen met een gebrek aan beheersing, morele cognities, emotioneel geheugen en functioneren.

Vrouwelijk X-chromosoom in actie
Dr. S.G.M. (Suzanna) Frints (v) 16-10-1967, UM - Klinische Genetica Vrouwen beschikken over twee X-chromosomen. Het lichaam maakt slechts gebruik van de informatie van één van die twee X-chromosomen. Mannen hebben immers slechts één X-chromosoom dat ze maar kunnen aanspreken. In een vroeg stadium van de embryonale ontwikkeling wordt bepaald welk van de twee X-chromosomen bij de vrouw wordt aangesproken. Op welke manier dit zogenoemde X-inactivatieproces bij de mens verloopt, is onbekend. De onderzoekers bestuderen het proces in muis en mens, met als uiteindelijk doel het verklaren en het voorkómen van verstandelijke beperkingen.

Negatief denken en depressie
Dr. J. (Jeffrey) Roelofs (m) 14-01-1976, UM - Medische, Klinische en Experimentele Psychologie
De manier waarop we denken heeft invloed op hoe we ons voelen. De onderzoeker gaat na in hoeverre herhaaldelijk negatief denken kan leiden tot depressieve klachten bij kinderen en jongeren.

Banaliteit van het kwaad juridisch bekeken
Dr. A.L. (Alette) Smeulers (v) 29-04-1967, UM - Strafrecht en Criminologie
Misdrijven als genocide en foltering worden vaker begaan uit naam van allerlei idealen dan uit pure moorddadigheid. Veel daders handelen te goeder trouw, uit gehoorzaamheid en conformisme. Dit onderzoek gaat na op welke wijze deze daders toch individueel strafrechtelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden.

Het ontwikkelingsverhaal van de senior
Dr. A.M.C. (Aagje) Swinnen (v) 28-06-1976, UM - Centrum voor Gender en Diversiteit
Dit onderzoek bestudeert de manier waarop de ontwikkeling van ouderen gestalte krijgt in literairatuur, in de zogenaamde Reifungs-,of ouderdomsroman. In het bijzonder concentreert het zich op het herinneringsproces als vertelstrategie en op de implicatie van de sexe van het hoofdpersonage op dit specifieke literaire genre. Ook belicht het de manier waarop literatuur de huidige denkbeelden rond de maatschappelijke rol van senioren in gunstige zin kan beïnvloeden. Momenteel is Aagje Swinnen ook als Docent Literatuurwetenschappen verbonden aan het departement Architectuur en Beeldende Kunst van de Provinciale Hogeschool Limburg (België).