Gemeente Hengelo

B&W stemt in met Gezondheidspark

Het college van B en W van Hengelo heeft op dinsdag 20 december ingestemd met de nota van uitgangspunten voor het Gezondheidspark. De nota vormt de basis voor de verdere stedenbouwkundige invulling van het gebied tussen de Deldenerstraat, Geerdinksweg, spoorlijn en A35.

Het Gezondheidspark is bedoeld als regionale locatie voor instellingen op het gebied van zorg of direct ondersteunend daarvoor. De totale oppervlakte van het Gezondheidspark zal in de toekomst ca. 60 hectare gaan bedragen. Hiervan wordt de komende jaren nog ca. 32 hectare nieuw in ontwikkeling genomen.

De nota is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de diverse (gezondheids) instellingen in het gebied, te weten Carint, Trivium, het Streekziekenhuis Midden-Twente (SMT), Mediant, RIBW, Jarabee en Accare/De Eik. Nu de stedenbouwkundige randvoorwaarden duidelijk zijn verwachten de betrokken partijen dat meer zorginstellingen uit de regio zich op termijn in het Gezondheidspark willen vestigen.

Bestaand landschap en mens centraal

In deze nota van uitgangspunten staat de gezamenlijke visie op het Gezondheidspark beschreven. De nota is een vervolg op de eerdere Startnotitie Uitgangspunten. In de nota staan de diverse uitgangspunten beschreven, onder meer op het gebied van wonen en werken, verkeer, landschap en sociale veiligheid. Verder is in de nota een stedenbouwkundig model uitgewerkt, waarbij de bestaande landschappelijke kwaliteiten van het gebied en de werkende, verblijvende en wonende mens als uitgangspunten zijn gebruikt.

Infrastructuur

De nota beschrijft ook de toekomstige infrastructuur van het gebied. Doel is dat het gezondheidspark voor alle gebruikers goed toegankelijk dient te zijn. Het Gezondheidspark wordt verkeersluw en sluiproutes zijn uit den boze. In het plan is parkeren goed geregeld en wordt rekening gehouden met een voorstadhalte voor de trein. Deze voorstadhalte kwam in het oorspronkelijke plan nog niet voor. Hier is dan ook extra geld voor gereserveerd binnen de exploitatiekosten. De gemeente en de zorginstellingen willen verder gezamenlijk initiatieven tot parkmanagement ontplooien.

Tevredenheid alom

Alle (externe) betrokkenen zijn zeer tevreden over de inhoud van de nota van uitgangspunten, zowel over de fysieke plek als over de ontwikkelingsmogelijkheden voor de toekomst. Afgesproken is om in de toekomst gezamenlijk de promotie en marketing van het Gezondheidspark te verzorgen.