Gemeente Gilze en Rijen

College schort dwangsom Van Oosterwijck voorlopig op

Plantenkwekerij Van Oosterwijck aan de Rimpelaar in Molenschot heeft een containerveld met beregeningsinstallatie aangelegd dat door de gemeente Gilze en Rijen en de Rechtbank in Breda wordt aangemerkt als illegaal bouwwerk.

Van Oosterwijck is bij de Raad van State in beroep gegaan tegen het besluit van de Rechtbank. De Raad van State heeft meer tijd nodig voor de behandeling van de zaak en vraagt de gemeente Gilze en Rijen de dwangsom die zij aan Van Oosterwijck heeft opgelegd op te schorten voor de duur van de rechtszaak. De gemeente geeft gehoor aan dit verzoek.
Top

20 december 2005
Woningbouw aan de Boslaan in Gilze

Burgemeester en wethouders hebben besloten om in principe medewerking te verlenen aan het verzoek van de heer K. Leenaars om in de Boslaan in Gilze een aantal woningen te bouwen. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen hoeveel woningen stedenbouwkundig en milieukundig inpasbaar zijn. De gemeente maakt hierover met de initiatiefnemer nog nadere afspraken.
Top

20 december 2005
Handen ineen geslagen voor feest gehandicapten
Het Kiekendievenbal 2006 gaat toch door!

Na interventie door burgemeester en wethouders kan het Kiekendievenbal voor gehandicapten in 2006 toch doorgaan. De Margriethal in Rijen biedt op 11 en 12 februari onderdak aan het bal. Het college geeft hiervoor een garantie van maximaal 4.000. Dat het Kiekendievenbal toch doorgang kan vinden is mede te danken aan de enthousiaste medewerking van de RCS, de Leuttappers en de bouwploeg Nou èn. De diverse sportverenigingen kunnen in het betreffende weekend uitwijken naar andere locaties.

De Kiekendieven organiseren het bal en de Rijense Carnavals Stichting (RCS), de Leuttappers uit Gilze en Nou èn helpen bij de voorbereiding en uitvoering van het feest. Beheerder Rob Marcelissen van de Margriethal zorgt voor de horecavoorziening in de feestzaal en sponsort het Kiekendievenbal.

Het zag er lange tijd naar uit dat het bal voor de eerste keer in dertig jaar niet door zou kunnen gaan. De hangar op de vliegbasis die normaal onderdak biedt aan het bal, is gesloopt in verband met nieuwbouwplannen op de basis. Daarmee begon voor de organisatie een lange zoektocht naar een alternatieve locatie. Uiteindelijk resulteerde dit vorige week in de bekendmaking dat het bal dit jaar moest worden afgeblazen. Dit zou voor meer dan duizend gehandicapten een flinke teleurstelling zijn. Voor het college was dit aanleiding om nogmaals met alle betrokkenen rond de tafel te gaan zitten en een ultieme poging te doen om de zaak toch rond te krijgen. Door medewerking van alle betrokken partijen is dit nu gelukt. Top

20 december 2005
Bijenstal met educatieve voorzieningen naar Water aan de Warande

Met goedvinden van het college verhuist de bijenstal van Imkervereniging Ambrosius Gilze van een veldje aan de Warande naar de zuidwesthoek van het gebied Water aan de Warande. De bijenstal moet worden verplaatst, omdat op de huidige locatie woningbouw is gepland.

In eerste instantie was er een plek in de noordwesthoek van het gebied aangewezen, maar bij nader inzien bleek de zuidwesthoek geschikter.

Nu de bijenstal verhuist, worden er meteen ook educatieve voorzieningen aangebracht, die in het verleden al waren toegezegd. Omdat de bijen in de winter in ruste zijn, zullen ze pas voorjaar/zomer 2006 worden verplaatst.
Top

20 december 2005
College kent subsidie toe aan Werkgroep Mantelzorgondersteuning

Het college stelt de Werkgroep Mantelzorgondersteuning Gilze en Rijen een subsidie van 29.650 beschikbaar om de kosten van een parttime beroepskracht en extra faciliteiten als vergader- en kantoorruimte en verschillende activiteiten te kunnen bekostigen.

De Werkgroep Mantelzorgondersteuning krijgt steeds meer vragen om informatie, steun en begeleiding. Gelet op de toenemende vergrijzing en de daardoor steeds zwaardere belasting van mantelzorgers, zal dat alleen maar toenemen. Bovendien heeft de werkgroep tot voor kort voor regionale en overkoepelende activiteiten steeds een beroep kunnen doen op het Steunpunt Mantelzorg Midden-Brabant. Maar het beleid van dit steunpunt is sinds eind 2003 om lokale steunpunten op te richten. De belasting voor de vrijwilligers van de plaatselijke werkgroep werd te zwaar en daarom is besloten een parttime beroepskracht aan te nemen.

De Wet op de maatschappelijke ondersteuning (WMO), die volgens de laatste verwachtingen per 1 januari 2007 in werking zal treden, voorziet een belangrijke rol voor de mantelzorg. Dat is ook de reden dat het college het belangrijk vindt om de organisatie van de mantelzorgondersteuning te versterken en het subsidieverzoek te honoreren. De kosten worden gefinancierd uit de gelden die het Rijk beschikbaar stelt voor de invoering van de WMO. Top

Tweede partiële herziening van het bestemmingsplan Buitengebied Gilze en Rijen

Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met het voorontwerp van de tweede partiële herziening van het bestemmingsplan Buitengebied Gilze en Rijen. Bij deze herziening gaat het om de volgende punten:


* mogelijk maken van mantelzorg en eventuele woonruimte die daarvoor nodig is;

* tegengaan van het uitponden van recreatieterreinen (de verkoop van kavels aan afzonderlijke particulieren);

* het vergroten van de maximaal toegestane inhoud van burgerwoningen naar 600 kubieke meter;

* het mogelijk maken van een vergroting of vormverandering van een agrarisch bouwblok zonder goedkeuringsvereiste van Gedeputeerde Staten;

* het gelijkstellen van de maximuminhoud van bedrijfswoningen op 750 kubieke meter;

* het optimaliseren van het aanlegvergunningenstelsel;
* het nader definiëren van het begrip recreatief medegebruik;
* het verplicht stellen van een landschappelijke inpassing bij de uitbreiding van kampeerterreinen;

Nadat de commissie Ruimte kennis heeft genomen van het concept zal de eerste inspraak plaatsvinden.
Top