AutoRai

BOVAG-RAI: Automobilisten doen te weinig onderhoud

(12/20/2005)
Automobilisten schenken te weinig aandacht aan het onderhoud van hun auto. Dit blijkt uit een peiling van BOVAG en RAI Vereniging. Maar liefst 80% van de gecontroleerde auto's vertoont namelijk één of meer gebreken. Ruitensproeiervloeistof, de verlichting en het oliepeil waren het meest niet op orde.
Deze zaken kan een automobilist tussen de onderhoudsbeurten door zelf controleren. Ook bleek de remvloeistof te vaak niet in goede conditie. Om dat probleem op te lossen, is altijd een vakman nodig. Eén op de vijf ondervraagde weggebruikers geeft aan wel te weten dat er iets aan de auto mankeert, maar er zelf niets aan te doen.

Ruim 80% van de ondervraagde automobilisten antwoordden dat ze hun auto volgens het 'boekje' laten onderhouden. Zij zeggen al het door het automerk voorgeschreven onderhoud te laten uitvoeren. Maar uit deze peiling komt duidelijk naar voren dat dit niet voldoende is om je auto in goede conditie te houden. Naarmate een auto meer kilometers op de teller heeft staan, krijgt deze ook meer gebreken.

BOVAG en RAI Vereniging controleerden, samen met het onderwijsinstituut IVA, 251 personenauto's van drie jaar en ouder en enquêteerden 688 automobilisten.

Top drie defecten
Het meest geconstateerde defect aan de gecontroleerde auto's is een te hoog percentage water in de remvloeistof (58% van de 235 gecontroleerde auto's). Dit kan in noodsituaties een te lange remweg veroorzaken. Op twee eindigde een te laag niveau van de ruitensproeiervloeistof (27% van de 227 gecontroleerde auto's). Hierbij blijkt ook nog eens de helft van de wel voldoende gevulde tankjes vloeistof te bevatten die bevriest in de winter. De top drie van defecten wordt afgesloten door de verlichting (25% van de 247 gecontroleerde auto's).

Tussentijdse controle van groot belang
Algemeen directeur Koos Burgman van BOVAG, mede namens RAI Vereniging: "Onderhoudsintervallen van moderne personenauto's worden steeds groter. Daarom doen automobilisten er verstandig aan om tussen de beurten door zelf meer aandacht te besteden aan het dagelijkse onderhoud van hun auto. Zeker nu de winter is aangebroken, kunnen ogenschijnlijk kleine defecten als te weinig ruitensproeiervloeistof, een te laag oliepeil en een kapot lampje je veiligheid en die van andere weggebruikers nadelig beïnvloeden en onverwachts voor grote problemen zorgen. Om over hoge kosten door (gevolg)schades nog maar niet te spreken. Controleer dus regelmatig of alle autolampen nog branden, de olie op peil is en er nog genoeg (antivries) ruitensproeiervloeistof in het reservoir zit. Raadpleeg bij twijfel het autobedrijf en laat in ieder geval regelmatig volgens voorschrift de remvloeistof verversen. Want als je je auto gebruikt, heb je nu eenmaal te maken met verbruik en slijtage."

Rapportcijfer
In de peiling is ook gevraagd welk rapportcijfer de weggebruikers geven aan het autobedrijf dat het onderhoud aan hun auto uitvoert: gemiddeld kregen de bedrijven een hele dikke voldoende, een 7,8.