AutoRai

Onderscheiding voor nieuwe V6 Turbo-motor uit Saab 9-3 Aero

(12/20/2005)
Het kloppend hart van de nieuwe Saab 9-3 Aero â de 2.8-liter V6 met turbo â heeft een onderscheiding gekregen. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Wardâs Communications rekent deze motor tot de tien beste motoren ter wereld.
"De geavanceerde V6 vormt samen met een turbo een opmerkelijk effectieve combinatie'', zegt Bill Visnic, Senior Technical Editor bij Wardâs. "Saab heeft een indrukwekkende, sportieve motor ontwikkeld met een hoog specifiek vermogen en aansprekende turbotechniek."

Turbomotoren zijn sinds de 99 Turbo al meer dan dertig jaar het handelsmerk van Saab. De succesvolle turbotechniek is ook toegepast op de motor van de nieuwe Saab 9-3 Aero, de 2.8-liter V6 met een vermogen van 250 pk (184 kW) en een koppel van 350 Nm. De 9-3 Aero is leverbaar als Sport Sedan, Sport Estate en Cabriolet.

Leidende rol Saab
Saab vervult binnen General Motors een leidende rol op het gebied van turbomotoren. Het R&D-centrum van Saab in Trollhättan ontwikkelt motoren die wereldwijd ook gebruikt worden door andere merken van het GM-concern. âDoor middel van een turbo kunnen we het karakter van een motor met een grote cilinderinhoud combineren met de voordelen van een kleine, efficiënte motorâ, vertelt Sam Winegarden, hoofd van de divisie Powertrain van General Motors.

De 2.8-liter V6 heeft een lichtmetalen blok met een blokhoek van 60 graden, lichtmetalen cilinderkoppen met dubbele bovenliggende nokkenassen en vier kleppen per cilinder. De turbo is van het twin-scroll-type: de uitlaatgassen â die de turbo aandrijven â worden vanaf beide cilinderbanken aangevoerd via aparte buizen die pas vlak voor de turbo samenkomen. Deze gescheiden aanvoer zorgt voor een efficiëntere gasstroom en minder energieverlies. Saab heeft voor deze krachtbron ook variabele kleptiming en een brandstofsysteem met variabele inspuitdruk ontwikkeld.

Wardâs Communications
Wardâs Communications is een Amerikaans onderzoeksbureau dat zich gespecialiseerd heeft in de auto-industrie. De jaarlijkse lijst â10 Best Enginesâ is voor de twaalfde keer samengesteld en gepresenteerd. Wardâs let niet alleen op het vermogen en het koppel dat de motor levert, maar ook op geluid, trillingen en comfort.

Compleet nieuwe Aero-range
Met de nieuwe 2.8-liter V6 Turbo-motor van de Saab 9-3 Aero en de nieuwe 2.3-liter turbomotor van de nieuwe Saab 9-5 Aero zet Saab in een paar maanden tijd een compleet nieuwe Aero-range neer. De Aero-modellen staan voor het ultieme Saab rijplezier. Alle Aero-modellen kenmerken zich door een hoog vermogen (9-3: 250 pk; 9-5: 260 pk) op de voorwielen verkregen via moderne turbotechniek. Voorbeelden van deze moderne techniek zijn de twin-scroll turbo van de Saab 9-3 en de overboost functie van de Saab 9-5, waarmee de bestuurder gedurende 20 seconden 20Nm extra koppel tot zijn beschikking heeft. Alle Aero-modellen beschikken over een speciaal afgestemd sportchassis, extra grote remschijven, een sportuitlaat, een sportinterieur en een extra sportief exterieur om de rijbeleving compleet te maken. De Saab Aero-modellen behoren tot de sportiefste auto's in hun segment. Zo is de 9-3 Aero als enige auto in het premium car segment uitgerust met een V6 Turbo-motor en heeft de 9-5 Aero de krachtigste 4-cilinder motor in zijn segment.