Gemeente Sneek


Archiefinventarisatie Sneek 1912-1989 gereed
Het eerste exemplaar van de nieuwste archiefinventarisatie van de gemeente, wordt op dinsdag 20 december 2006 overhandigd aan mevrouw Aletta van der Kooi. Zij is de weduwe van Albert van der Kooi, die de inventarisatie verzorgde. Albert van der Kooi was archiefambtenaar bij de gemeente Sneek. Hij overleed in 2001 op 49-jarige leeftijd. De inventarisatie was toen net afgerond, maar Van der Kooi mocht een verschijning in druk niet meer meemaken.

In het kader van zijn studie voor de opleiding Voortgezette Vorming Archiefbeheer inventariseerde Albert van der Kooi in 1994 een gedeelte van het archief van de gemeente Sneek. De inventaris van Van der Kooi was het logische vervolg op de inventaris die W.H. Keikes in 1955 maakte van het oud- en het nieuw archief over de periode 1517-1912. Met deze inventaris van Keikes liep Sneek een tijdlang goed in de pas. De Wet schreef immers voor dat archieven ouder dan vijftig jaar in een inventaris beschreven moeten zijn. In de jaren '90 waren de inzichten op dit punt echter drastisch gewijzigd. De termijnen voor overbrenging van archiefstukken en daarmee ook de termijnen voor openbaarheid zouden in de in voorbereiding zijnde Archiefwet worden verkort tot 20 jaar. Een inventaris van het archiefdeel na 1912 zou spoedig een wettelijke eis zijn.

De nieuwe inventaris sloeg dus twee vliegen in een klap: een boeiend studieproject en een wettelijk vereiste inventaris. De caesuren werden gelegd bij 1912, de einddatum van Keikes' inventaris, en 1989 het jaar waarin de gemeentelijke organisatie werd gewijzigd en het archief in verband daarmee werd afgesloten. Omdat een inventaris over de periode 1912-1989 iets te ambitieus was voor een examenwerkstuk, beperkte Van der Kooi zich uit praktische overwegingen vooralsnog tot het deel over de jaren 1912-1959. Met deze inventaris rondde hij in 1994 zijn opleiding af.

Het bleef echter het streven van zowel Van der Kooi als van de Archiefinspectie om een inventaris tot 1989 tot stand te brengen. Met een onderbreking van anderhalf jaar, die hij als inventarisator in de gemeente Dongeradeel doorbracht, werkte hij in de jaren 1995-2001 gestaag door aan de inventaris van het resterende archiefdeel, dat met ruim 200 meter aanmerkelijk groter was dan de 28 meter archief die hij in 1994 had beschreven. Toen Albert van der Kooi overleed was de feitelijke inventarisatie afgerond. Ook had hij nog aan de inhoudsopgave gewerkt, maar de inleiding en verantwoording als ook de index waren nog die van de inventaris van 1994.

In 2003 gaf de Archiefinspectie te kennen de inventaris van Van der Kooi graag te willen uitgeven in het kader van haar serie overzichten van 20ste eeuwse archieven. Met financiële medewerking van de gemeente Sneek werd daarna de inventaris gecompleteerd. Het is deze inventaris die nu in druk is verschenen.

Burgemeester drs. Arno Brok zal het eerste exemplaar overhandigen tijdens een bijeenkomst op het stadhuis.

© copyright 2005 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 15-12-2005