Ingezonden persbericht


(16 december 2005 - Bericht van Akties Tegen Kernwapens, Onkruit en het Vredesaktiekamp)

P E R S B E R I C H T

Rechtszaak tegen anti-kernwapenactivisten op 20 december

Den Bosch, 16 december 2005 -
Op dinsdag 20 december, om 8.45 uur, moeten elf
anti-kernwapenactivisten van Akties Tegen Kernwapens, Onkruit en het Vredesaktiekamp voor de politierechter in Den Bosch (Leeghwaterlaan 8) verschijnen wegens een aktie op de Vliegbasis Volkel op 6 augustus 2005 De activisten en hun advocaten, Meindert Stelling en Nico Steijnen, zullen deze rechtszaak eens te meer aangrijpen om duidelijk te maken dat akties tegen de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens op deze basis gerechtvaardigd zijn en dat de staat in dit geval de echte misdadiger is.

Op 6 augustus, exact 60 jaar nadat op Hiroshima voor het eerst een atoombom gegooid werd, begaven de activisten zich op Vliegbasis Volkel, waar zij met spandoeken het dak bezetten van een gebouw dat in gebruik is bij de daar gestationeerde Amerikaanse eenheid. Ook werden er druiven en vijgen geplant als symbolen voor de vrede. De elf werden na enige tijd aangehouden door de bewaking van de basis en zaten vervolgens tweeenhalve dag vast.

Voor deze aktie moeten zij nu voor de rechter verschijnen om zich te verantwoorden voor het zich begeven op verboden terrein en voor het maken van een gat in het hek om dit terrein te kunnen betreden. De activisten zijn echter van mening dat niet zij maar de Nederlandse staat in dit geval de eigenlijke misdadiger is, aangezien de aanwezigheid van de kernwapens op Volkel en het Nederlandse kernwapenbeleid een flagrante schending van internationaal recht inhoudt. Gesteund door een advies van het Internationaal Gerechtshof en uitspraken van het Neurenberg-tribunaal, voelen de activisten zich dan ook verplicht tegen deze schending in aktie te komen.

Bij eerdere rechtszaken is nagenoeg elke keer gebleken dat niet alleen het Openbaar Ministerie, maar ook de rechters zich verlengstukken van de staat tonen en zich door hun uitspraken medeplichtig maken aan zeer ernstige misdaden. Recentelijk werd de Italiaanse activist Turi Vaccaro nog tot 6 maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens het onklaar maken van twee F16's, die hierdoor enige tijd niet meer voor kernwapeninzet gebruikt konden worden. De activisten en hun advocaten zullen in hun verdediging dan ook niet alleen het beleid van de staat onder vuur nemen, maar ook de steun die dit misdadige beleid van de rechterlijke macht krijgt aan de orde stellen.

-------

Noten voor de pers