Ingezonden persbericht

Noodkreet van familie van Nederlandse gedetineerden in Ecuador

"ik wil niet het bericht krijgen dat mijn zoon dood is geslagen, omdat hij een fout heeft gemaakt"

GROOTEBROEK, 20051220 -- In januari stelt D66 Kamervragen over de situatie van de Nederlandse gevangenen in Ecuador, in de stad Guayaquil (3 miljoen inwoners). Aanleiding hiertoe zijn de opstanden in de gevangenis waarbij mensen zijn doodgeschoten en Nederlandse gedetineerden mishandeld. Maar de familieleden van Nederlandse en Belgische gedetineerden in Ecuador maken zich grote zorgen, een achterblijver op www.Prisonlife.nl :"ik wil niet het bericht krijgen dat mijn zoon dood is geslagen, omdat hij een fout heeft gemaakt".


Gewelddadige gevangenisopstand Ecuador
Op www.prisonlife.nl zijn de afgelopen weken diverse artikelen op de website en in het forum geplaatst over de opstanden van 21 november in de gevangenis van Guayaquil (Ecuador). Hierbij zijn tijdens een drie uur durend vuurgevecht diverse doden gevallen onder de gedetineerden en bewakers. Naast kogels maakte de politie gebruik van traangasbommen die de grond lieten trillen. Na de opstanden zijn diverse Nederlandse gevangen mishandeld die niets met deze opstanden te doen hadden, maar nu nog meer vrezen voor hun leven. Ze zijn bang dat ze worden vermoord door bewaarders of medegedetineerden. Binnen de gevangenismuren zijn vier verschillende bendes actief, die er alles voor over hebben om de wapens en de drugs in beheer te hebben en medegedetineerden af te kunnen persen. De drugs komen voornamelijk binnen via de bewakers en de wapens worden gekocht van de politie!

Nieuwe moorden in Ecuador na de opstand
Na de gevangenisopstand van 21 november zijn er weer nieuwe moorden gepleegd. Op 9 december werd de hoofdbewaker van de gevangenis van Guayaquil vlakbij zijn huis doodgeschoten. Dinsdag 13 december zijn 2 bewakers gedood bij een overval op een gevangenentransport. Woensdag 14 december heeft de nieuwe directeur, de derde van dit jaar, ontslag genomen. De vorige directeur van de gevangenis werd vermoord in juli van dit jaar. (Zie Dit artikel) Deze moorden zijn het werk van de bendes die ook actief zijn binnen de gevangenis. Op dit moment hebben 11 van de 33 gevangenissen in Ecuador zelfs geen directeur, waardoor de gevangenen overgeleverd zijn aan de corrupte grillen van de bewakers, politie en rechtzalen. Om nog maar te zwijgen van de afpersing, pesterijen en gewelddaden die de buitenlandse en arme gevangenen moeten ondergaan van georganiseerde gevangenenbendes. In dit circus van dood, corruptie en geweld moeten 31 Nederlandse gevangenen zien te overleven.

Overplaatsing en uitlevering
Minstens 3 Nederlandse gevangen die in de gevangenis van Guayaquil zitten vrezen voor hun leven. Alle Nederlanders zijn mishandeld en/of bedreigd door bewakers en mede gedetineerden. De gevangenis van Guayaquil, waar 15 van de 27 Nederlanders zitten, is de smerigste, meest overbevolkte en onveiligste gevangenis van het land. Zij vragen daarom al maanden om overplaatsing naar de gevangenis in Quito, waar de omstandigheden iets beter zijn. De Nederlandse ambassade probeert er voor te zorgen dat de gevangenen in veiligere paviljoens komen en vraagt beleefd om overplaatsing van de bedreigde gevangenen.

Maar een doordachte en stevige interventie van de Nederlandse overheid; waarbij veilige paviljoens worden gecreëerd; snelle en correcte processen voor de Nederlandse gevangenen worden geëist; en onmiddellijke uitvoering van het uitleverinsgverdrag tussen de EU en Ecuador is nu echt noodzakelijk om in ieder geval Nederlandse slachtoffers te voorkomen!

Dit zou ook een uitkomst zijn voor Tony Korn, die al 2.5 jaar opgesloten zit met blaaskanker en alweer enkele weken wacht op het vervolg van deze behandeling. De onderbuik van Tony (Jakobus) Korn is verlamd doordat hij te lang heeft moeten wachten op een operatie. Deze operatie onderging hij eerder dit jaar dankzij een lening en felle druk van de ambassade en familieleden.

Waarop wacht Buitenlandse Zaken om de Nederlandse gevangenen in Ecuador te beschermen?

Enkele families van de NL gevangenen hebben genoeg van het bang afwachten en toekijken hoe hun kinderen worden doodgeslagen. Na aanleiding van de mishandelingen op 21 november in Guayaquil hebben zij contact opgenomen met de pers en politici. D66 heeft hier al gehoor aan gegeven door Kamervragen te stellen.

Nu zoeken de achterblijvers meer (politieke) steun om hun gevangen familieleden te beschermen en snel over te brengen naar veiligere plaatsen. Zij vragen aan de Nederlandse regering om alle politieke druk uit te oefenen teneinde;


1) de Nederlandse gevangenen in Ecuador sneller en eerlijk te vonnissen;
2) de Nederlandse gevangenen in Ecuador in veilige cellen te herbergen;
3) aan te dringen op snelle uitlevering van de gevonniste gevangenen in Ecuador,
4) de schending van de mensenrechten tegenover Nederlandse gevangenen aan te klagen tegenover de Ecuadoriaanse autoriteiten;
5) te waken op een mensvriendelijke behandeling van de Nederlandse onderdanen: voedzaam eten, recht op communicatie, medische verzorging, eerlijke vonnissen.

De brave houding van Buitenlandse Zaken geeft de Ecuadoriaanse autoriteiten op dit moment een vrijbrief om niets te ondernemen waardoor mensenrechten worden geschonden!

"Ook mijn zoon is daar zwaar mishandeld en als wij niks doen zal het niet de laatste keer zijn dan er zoiets gebeurd daar. Mensen kom op; laat ons niet in de kou staan, ook wij kunnen dit niet alleen, er waren bij de opstand van november nog meer jongens mishandeld en 7 doden, dit moet stoppen, ik wil niet het bericht krijgen dat mijn zoon is doodgeslagen. Elly, moeder van een van de jongens daar"




Ingezonden persbericht