DSM



Published: 08:15 20.12.2005 GMT+1 /Source: DSM /AEX: DSM /ISIN: NL0000009819

Crucell en DSM gaan ontwikkeling van licentiëringsactiviteiten voor PER.C6® productietechnologie voor eiwitten en monoklonale antistoffen verder versterken en uitbreiden

GEZAMENLIJK PERSBERICHT

Vestiging van gezamenlijk R&D-centrum aan Amerikaanse oostkust en in Nederland

Het Nederlandse biotech-bedrijf Crucell N.V. (Euronext, NASDAQ: CRXL) en DSM Biologics, een businessunit van de businessgroep DSM Pharmaceutical Products van Koninklijke DSM N.V., hebben vandaag bekendgemaakt dat zij hun activiteiten op het gebied van de licentiëring van de PER.C6®-technologie voor de productie van eiwitten en monoklonale antistoffen gaan versterken en uitbreiden. De beide ondernemingen werken aan een geïntegreerde oplossing voor de productie van recombinante eiwitten en monoklonale antistoffen op basis van PER.C6® om op die manier meer inkomsten te genereren uit licentiëring en royalties en tevens de ontwikkeling van het PER.C6® technologieplatform en de uitrol ervan in de markt te versnellen.

Crucell en DSM gaan een volledig geïntegreerd PER.C6®-productiepakket voor eiwitten en monoklonale antistoffen ontwikkelen en vervolgens aanbieden aan licentienemers om hen zodoende een werkelijke "turn-key" oplossing te bieden voor de productie van eiwitten en monoklonale antistoffen. Het systeem dat nu ontwikkeld wordt omvat onder meer geoptimaliseerde technologie voor het genereren van klonen, speciaal ontwikkelde media, fermentatieprocessen (batch, fed-batch en perfusie), ontwerpinformatie voor fermentatie-apparatuur, scale-up en scale-down oplossingen en ondersteuning op het gebied van regelgeving. Het onderzoeks- en ontwikkelingswerk dat voor dit nieuwe platform nodig is zal worden geconcentreerd in een nieuw gezamenlijk R&D centrum waarvan een deel zich in Nederland bevindt en het andere deel aan de Amerikaanse oostkust.

De partners gaan hun activiteiten op het gebied van business development, marketing en customer service in de VS en Europa uitbreiden. Om de uitrol van het PER.C6® technologieplatform in de markt te versnellen en ervoor te zorgen dat dit platform het voorkeursplatform wordt voor de industrie, zullen zij daarnaast een nieuwe strategie volgen, gericht op samenwerking met andere spelers op het gebied van eiwitten, om zodoende services met betrekking tot PER.C6® te ontwikkelen en aan te bieden en de licentienemers voor PER.C6® in staat te stellen om op een flexibele manier hun dienstverlener te kiezen.

Op basis van de tot nu toe met PER.C6® geboekte voortgang en de mijlpalen die bereikt zijn, en op basis van een uitgebreide evaluatie van de markt, heeft DSM in zijn nieuwe strategie, Vision 2010, zijn activiteiten in samenwerking met Crucell op het gebied van de licentiëring van de PER.C6® productietechnologie voor eiwitten en monoklonale antistoffen tot een van de aandachtsgebieden voor versterkte innovatie gemaakt. Naar aanleiding van deze strategische heroriëntatie zal DSM Biologics zijn contractproductie-activiteiten concentreren in Groningen en deze vooral richten op het ondersteunen van licentienemers van de PER.C6®-technologie.

"De markt voor eiwitten groeit snel en kan binnen 15 tot 20 jaar een volume van USD 200 miljard bereiken. Wij geloven dat PER.C6® de potentie heeft om het belangrijkste productieplatform te worden voor een aantrekkelijk deel van die markt," zegt Leendert Staal, directeur van DSM Pharmaceutical Products. "Wij willen het aanzienlijke inkomstenpotentieel van het PER.C6® licentiërings-businessmodel ten volle benutten."

"Wij geloven er sterk in dat de intensivering van onze inspanningen ons in staat zal stellen een significant marktaandeel te veroveren met de PER.C6® licentiëringsactiviteiten," zegt Ronald Brus, CEO van Crucell. "We zijn ervan overtuigd dat dit aanzienlijke waarde zal genereren voor onze aandeelhouders."

De bestaande samenwerkingsovereenkomst tussen DSM en Crucell die in 2002 werd ondertekend is aangepast.

Crucell en DSM hebben tot nu toe 20 PER.C6® licenties verleend voor de productie van verschillende eiwitten, onder meer aan bedrijven die hun eigen eiwitten op de markt brengen, zoals Merck, Roche, Ely Lilly/AME en J&J/Centocor.

Crucell
Crucell N.V. is een biotechnologiebedrijf gericht op het ontwikkelen van vaccins en antistoffen voor de bestrijding van infectieziekten, waaronder Ebola, influenza, malaria, West-Nijl virus en hondsdolheid. Ontwikkelingsactiviteiten van het bedrijf zijn onder andere samenwerkingen met Sanofi Pasteur voor griepvaccins, de U.S. National Institutes of Health voor Ebola en malaria vaccins en GlaxoSmithKline (GSK), Walter Reed Army Institute of Research en New York University voor een malaria vaccin. Crucell's producten zijn gebaseerd op zijn PER.C6®-technologie. Crucell licentieert tevens zijn PER.C6®-technologie aan de biofarmaceutische industrie. Licentiehouders en partners zijn onder andere DSM Biologics, GSK, Centocor/J&J en Merck & Co., Inc. Crucell is gevestigd in Leiden en staat genoteerd op Euronext en NASDAQ (tickersymbool CRXL). Meer informatie kunt u vinden op www.crucell.com.

DSM Biologics
DSM Biologics, een businessunit van de businessgroep DSM Pharmaceutical Products, is een toonaangevende contractproducent van biofarmaceutische producten. Dit is de nieuwste generatie medicijnen, hoofdzakelijk op basis van natuurlijke moleculen en geproduceerd met behulp van celkweek. DSM Biologics staat bekend om zijn ervaring in het gebruik van een brede verscheidenheid aan celkweeksystemen (bacteriologisch en op basis van zoogdiercellen) en zijn expertise op het gebied van zuiveringstechnieken. De onderneming heeft samen met Crucell een exclusieve licentie voor het gebruik van de efficiënt producerende PER.C6® menselijke cellijn als productieplatform voor recombinante eiwitten en monoklonale antistoffen. DSM Biologics werd in 1986 opgericht en heeft een productielocatie in Groningen.

DSM
DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming creëert innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, coatings, producten voor de bouw en elektrotechnische en elektronica-producten. DSM's strategie, met als motto Vision 2010 - Building on Strengths, is gericht op versnelde winstgevende en innovatieve groei van de specialty-activiteiten van de onderneming. De pijlers van deze strategie zijn marktgedreven groei, innovatie en uitbreiding in opkomende economieën. DSM heeft een jaaromzet van ongeveer EUR 8 miljard en biedt werk aan zo'n 23.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De onderneming heeft vestigingen op alle continenten. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland. Meer informatie over DSM is te vinden www.dsm.com