Ingezonden persbericht


KNMV-PERSBERICHT Arnhem, 20 december 2005

Milieuprijs 2005 voor gemeente 's-Hertogenbosch

De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging heeft de Milieuprijs 2005 toegekend aan de gemeente 's-Hertogenbosch. Niet alleen omdat zij op haar grondgebied twee motorcircuits huisvest, maar in het bijzonder omdat zij, in samenwerking met een motorclub, mogelijkheden heeft gezocht om het circuit te behouden voor de motorsport, toen hierop een beschermde diersoort werd aangetroffen. Op 20 december werd op het gemeentehuis van 's-Hertogenbosch de oorkonde van deze prijs plus een cheque van E 500,- uitgereikt aan burgemeester Rombouts en aan wethouder Eugster van Openbare Ruimte.

In 2001 bleek dat op het terrein van Motocrossclub MC Lidu de kamsalamander voorkwam. In plaats van het circuit direct te sluiten besloot de gemeente 's-Hertogenbosch een onderzoek te laten doen naar de mogelijkheid om motorsport en kamsalamander samen gebruik te laten maken van dit terrein. Het circuit werd met financiële hulp van de gemeente aangepast, zodat de leefomgeving van deze diersoort werd gewaarborgd. In een beheersplan is vastgelegd op welke wijze de leefomgeving moet worden beschermd en welke inbreng de club daarbij heeft. Door deze werkwijze geeft deze gemeente een duidelijk signaal af: motorsport en milieu kunnen op het grondgebied van 's-Hertogenbosch uitstekend samengaan!

Een aantal jaren geleden is de KNMV Milieuprijs in het leven geroepen om aan derden duidelijk te maken dat binnen de motorsport de nodige aandacht wordt besteed aan goed omgaan met het milieu. Deze prijs wordt uitgereikt aan personen, verenigingen, organisaties of overheidsinstanties, die zich positief inzetten voor de motorsport én daarbij het milieu voor het voetlicht plaatsen.