Gemeente Rotterdam


---




Nr. 225
20 december 2005

Gemeentearchief start onderzoek naar geschiedenis van Rotterdam in de 20e eeuw

Het Gemeentearchief Rotterdam heeft de opdracht gekregen van het College om onderzoek te doen naar de geschiedenis van Rotterdam in de 20e eeuw. Het onderzoek neemt vier jaar in beslag en gaat begin volgend jaar van start onder de werktitel 'Allemaal mensenwerk'. Dit onderzoek verbindt de tot nu toe verschenen studies door de schijnwerper te richten op de mensen achter de ontwikkeling van de stad. Voor het onderzoek wordt vier jaar uitgetrokken. Het zal worden uitgevoerd door Els van den Bent.

Mevrouw Van den Bent is historicus en archivaris en sinds 1 oktober 1996 directeur van het Gemeentearchief Rotterdam. Daarvoor had zij dezelfde functie in Den Haag. In de afgelopen 10 jaar verhuisde onder haar leiding het gemeentearchief aan de Mathenesserlaan met 16 strekkende kilometer archief en documentaire collecties naar de tot archief verbouwde parkeergarage van de voormalige Rijksautomobielgarage aan de Hofdijk. Daar ontwikkelde het gemeentearchief zich tot regionaal historisch centrum, dat ook onderdak biedt aan de archieven van Capelle aan de IJssel, Albrandswaard, de 3-B-gemeenten en Ridderkerk.

Onder haar leiding kreeg het Gemeentearchief Rotterdam niet alleen in de stad, maar ook landelijk en internationaal bekendheid door zijn voortvarende aanpak op het gebied van de nieuwe media. Voorbeelden daarvan zijn de website met onder andere Mijn Historisch Rotterdam en de Digitale Stamboom, het E-depot om ook de digitale archieven en verzamelingen voor nu en later verantwoord te kunnen bewaren en de indrukwekkende collectie AV-materiaal, regelmatig gebruikt door RTV Rijnmond, dat zijn archief ook aan de Hofdijk heeft ondergebracht.

In de stad is het Gemeentearchief ook bekend geworden door zijn Historisch Café (iedere laatste woensdag van de maand voor iedere Rotterdammer die een mooi historisch verhaal wil horen), de film 'Hartstocht en Heimwee' met mooie historische beelden van voor het bombardement, het toneelstuk Lazarus met fragmenten uit de stadsgeschiedenis en het enorme diorama Nieuwe Waterweg uit 1930, dat in 2001 gerestaureerd en wel in de Kunsthal en later in het Natuurmuseum was te zien. De Interbellumtentoonstelling die in 2001 samen met de Rotterdamse musea en de Erasmus Universiteit het licht zag is een mooi voorbeeld van de samenwerkingsverbanden die het Gemeentearchief in deze periode aanging.

Spontane schenkingen van onder andere de tekeningen en schetsboeken van Marius Richter, de archieven van Van Nelle, Van Ommeren en Internatio Müller kwamen het archief binnen, en vele, uiteenlopende publicaties over de geschiedenis van Rotterdam verlieten het pand.

Om zich ten volle aan het onderzoek te kunnen wijden zal mevrouw Van den Bent haar functie van directeur Archiefdienst per 1 maart 2006 neerleggen. In de opvolging wordt zo spoedig mogelijk voorzien.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam