Gemeente Dordrecht


Persbericht

Gemeenteraadsverkiezingen 2006

Stemmen in stembureau naar keuze

Dordtse kiezers kunnen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 zelf bepalen bij welke stembureau in Dordrecht ze stemmen. Dordrecht is door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties officieel aangewezen als deelnemer aan het experiment 'Stemmen in een Willekeurig Stemlokaal'. Naar verwachting zal in 2007 het stemmen in een willekeurig stemlokaal landelijk worden ingevoerd. De Experimentenwet Kiezen op Afstand biedt gemeenten de mogelijkheid hiermee ervaring op te doen bij de gemeenteraadverkiezingen in 2006. De gemeenteraad heeft op 8 november 2006 hiermee ingestemd.

Doel experiment
Stemmen in een Willekeurig Stemlokaal houdt in dat elke kiesgerechtigde op de dag van de verkiezingen zijn stem kan uitbrengen in een stemlokaal naar keuze binnen de eigen gemeente. Doel van het experiment is het stemproces te vergemakkelijken door het stemmen meer plaatsonafhankelijk te maken en de opkomst te bevorderen

Voorgeschiedenis
Het project Stemmen in een Willekeurig Stemlokaal is een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het project maakt deel uit van het project Kiezen op afstand dat het ministerie van BZK in 2000 is gestart. Bij de verkiezingen voor het Europe! se Parlement in 2004 en bij het re ferendum over de Europese Grondwet in 2005 is ervaring opgedaan met de nieuwe stemwijze. Vier gemeenten, te weten Assen, Deventer, Heerlen en Nieuwegein hebben hiermee geëxperimenteerd en zeer goede ervaringen mee opgedaan.

Dordrecht, 20 december 2005

Redactie
Judith Punt
Communicatie

telefoon (078) 639 6552
email ji.punt@dordrecht.nl

Informatie
Mw. E. Kersten
Hoofd Burgerzaken
telefoon (078) 639 6320