Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-728       |
|                                            |Arnhem|20 december    |
|                                            |,     |2005           |
VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN 20 DECEMBER 2005

GS vragen ruim 3 ton aan PS voor A15 (A2) Voor het opstellen van een financieringsplan voor het doortrekken van de A15 is 330.000 euro nodig. Gedeputeerde Staten stellen Provinciale Staten voor om dit bedrag beschikbaar te stellen. Uit dit bedrag worden ook de activiteiten betaald die nodig zijn voor de definitieve onderhandelingen met het Rijk. GS verwachten dat de besprekingen voor de zomer van 2006 zijn afgerond. (zie apart persbericht)

Gelders geld voor fietspaden (A3)
In de periode 2006-2008 besteedt het college van Gedeputeerde Staten 21,3 miljoen euro voor het aanleggen en opknappen van 35 provinciale fietspaden. Ook het fietspad tussen Zelhem en Ruurlo zal zonder onderbreking worden uitgevoerd. Het Uitvoeringsprogramma Fiets, waarin de bedragen en de projecten zijn opgenomen, wordt aangeboden aan de Commissie Verkeer en Water. Hiermee komen GS tegemoet aan de wens van Provinciale Staten, die daarover op 9 november een motie aannamen. PS wilden weten aan welke projecten het college het gereserveerde geld uitgeeft. (zie apart persbericht)

Plan van aanpak voor luchtkwaliteitsproblemen in Gelderland (A4) Provinciale Staten van Gelderland krijgen in januari 2006 het Plan van Aanpak voor de luchtkwaliteitsproblemen in Gelderland voorgelegd. Het is aan hen om de bedragen die bij de 19 acties die in het Plan zijn opgenomen, vast te stellen. In totaal gaat het om de besteding van 3,2 miljoen euro. Het Plan van Aanpak is een verdere uitwerking van de maatregelen die in augustus door Gedeputeerde Staten zijn vastgesteld. Ook is het een logisch vervolg op het Gelders Milieuplan waarin het verbeteren of behouden van de milieukwaliteit in Gelderland als belangrijke doelstelling is opgenomen. De leefomgeving van de Gelderse burger moet gezond en veilig zijn. Daarom moeten problemen op het gebied van luchtkwaliteit zoveel mogelijk worden voorkomen en bestaande knelpunten zo snel mogelijk worden aangepakt. Het Nederlandse Besluit Luchtkwaliteit 2005 van 8 augustus geeft de normen aan. (zie apart persbericht)

Ruim 200.000 euro voor moteorambulances en communicatie-apparatuur aAuto's huisartsenposten (A5) CPA

De provincie Gelderland vindt dat er binnen 15 minuten een ambulance ter plaatse moet zijn als dat nodig is. Het spreidingsplan ambulancezorgs, dat afgelopen zomervoorjaar is vastgesteld, maakt dat - in theorie - ook mogelijk. De praktijk blijkt weerbarstiger. In veel 92% van de gevallen is de ambulance binnen 15 minuten ter plaatse. Gedeputeeerde Staten willenl dat percentage odat in de toekomst in een nog groter deel van de gevallen gaat gebeurten.mhoog brengen naar 97%. Daarom trektkken zij nu 200.000 euro geld uit voor een experiment met motorambulances in de regio's Gelderland-Midden en -Zuid. Daarnaast Ook komen er fondsen voor het installeren van communicatie-apparatuur bij Centrale Post Ambulancedienst (CPA) en in de auto's van de huisartsenposten Apeldoorn, Doetinchem, Harderwijk, Winterswijk en Zutphen. Met deze apparatuur kan de CPA in de avond, nacht en weekenduren zien waar de dienstdoende huisarts zich bevindt en met hem communiceren. In totaal gaat het om een bedrag van 3E 207.500,-. Eenzelfde apparaat komt in een Krankenwagen van de Rettungswache Isselburg. Daardoor kunnen de afspraken die de Nederlandse en Duitse ambulancediensten hebben gemaakt over grensoverschrijdende samenwerking beter worden uitgevoerd. Met name in de kern Dinxperlo leidt dit tot betere ambulancezorg. Het geld voor deze maatregelen is Bij voorjaarsnota is door Provinciale Staten in totaal E 207.500 gereserveerd voor deze experimenten.

Groenlo kan bedrijventerrein Den Sliem opknappen (C8) Een provinciale subsidie van 670.000 euro uit het Sociaal-Economisch Ontwikkelingsfonds maakt het voor Groenlo mogelijk om het bedrijventerrein Den Sliem (30 ha) te revitaliseren. De gemeente draagt bijna een miljoen bij, de bedrijven ruim 78.000 euro. De puinbreker wordt verplaatst. Daarvoor in de plaats komt kleinschalige bedrijvigheid en een uitbreiding van de slachterij. De infrastructuur wordt verbeterd en er komt een busterminal. Door efficiënt gebruik te maken van de ruimte wordt de vraag naar nieuwe bedrijventerreinen beperkt.

Provincie wijkt af van inkoopbeleid (C10) GS hebben besloten om midden februari een begrotingskrant uit te brengen. Aan ZB Communicatie wordt in afwijking van het inkoopbeleid de opdracht verstrekt om de tekstredactie, vormgeving, fotografie en ontwerp te verzorgen. GS hebben voor deze enkelvoudige aanbestedingsprocedure gekozen vanwege het korte tijdsbestek waarin de begrotingskrant tot stand moet komen. In de begrotingskrant wordt de begroting op een aantrekkelijke manier gepresenteerd. De krant is bedoeld om richting de Gelderse burger te verantwoorden waar het geld naartoe gaat. Doel hiervan is de herkenbaarheid van de provincie te vergroten en de inwoners van Gelderland zich meer betrokken te laten voelen bij het werk van de provincie.

Gedeputeerde Staten houden Knorhof aan vergunning (C13) Varkenshouderij de Knorhof in de gemeente Buren worden door Gedeputeerde Staten van Gelderland gemaand om de tweede verdieping, het zeugenverblijf, van de varkensstal in overeenstemming te brengen met de milieuvergunning uit 1996. Het bedrijf krijgt een brief van het college waarin het voornemen van bestuursdwang wordt uitgesproken wanneer het de zaken niet zelf voor eind mei 2006 regelt. Bovendien geeft het college in de brief aan dat wanneer de inrichting niet binnen negen maanden volledig voldoet aan de vergunning, deze wordt ingetrokken. (zie apart persbericht)



Provincie Gelderland