Ingezonden persbericht

ScienceGuide 'Student van het jaar 2005'

Embargo tot 20-12- 07.00 uur: Murat Ersoy van Haagse Hogeschool bekroond voor inzet

UTRECHT, 20051220 -- De meest genoemde studenten van 2005 waren Samir A. en Mohammed B., mensen zonder naam en gezicht, maar over wie heel de Nederlandse samenleving praat, oordeelt en aan wie men andere jongeren 'afmeet'. Online magazine ScienceGuide.nl en de voorzitters van ISO en LSVb hebben daarom besloten een student te bekronen die staat voor die duizenden allochtone studenten die zich maatschappelijk en in hun studie voluit inzetten. Voor hun kansen, die van hun leeftijdsgenoten en die van een veelkleurig en ruimdenkend Nederland. Zij hebben daarom besloten Murat Ersoy uit te roepen tot de ScienceGuide Student van het Jaar 2005.


Murat is een student Commerciële Economie aan de Haagse Hogeschool. Hij heeft zich de voorbije jaren onderscheiden door een grote inzet voor zijn medestudenten, zowel in de zelforganisatie van Turkse studenten, als in de ontwikkeling van een 'Talentenproject' om nieuwe studenten meer kansen in hun studie te geven.
In een indringend interview op ScienceGuide vertelt hij onder meer: "Studeren is voor mij honger, honger naar mensen leren kennen en een sfeer leren kennen die interessanter zijn, waarin je dieper kunt nadenken dan wat oppervlakkig is, wat je op straat tegen komt." Hij gaat ook onomwonden in op de manier waarop het hoger onderwijs allochtone jongeren met succes kan doen studeren en de -nog erg grote- uitval kan tegengaan.

Ook op het maatschappelijk klimaat en de impact daarvan op moslimjongeren aan hogescholen en universiteiten gaat hij in:
"Ze voelen dat ze door de meerderheid.....hoe zeg ik het. Dat ze weggekeken worden. Mijn generatie Turkse studenten tussen 17 en 27, ken ik natuurlijk het best. Die reageren niet agressief. Maar ze voelen zich benadeeld, voelen zich in deze sfeer niet meer thuis. En dan hoor je op gespreksavonden van hun plannen om terug te gaan. Terugkeerplannen naar Turkije, het land van herkomst van hun grootouders of hun ouders. Zelf komen ze niet vandaan, wij zijn in een andere wereld, een ander land opgegroeid. Ik denk ook niet dat ze uiteindelijk gaan, maar toch.....dat gevoel als reactie, daar moet je wel over nadenken.”

Staatssecretaris Mark Rutte zal Murat Ersoy namens het kabinet ontvangen om hem geluk te wensen. Daarbij is ook de pers welkom.
Dit is op dinsdag 20 december om 15.00 uur op het ministerie van OCW ten Den Haag.




ScienceGuide