Gemeente Utrecht


2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
138 Vragen van de heer drs. W.G. Rietkerk
(ingekomen 13 december 2005)

In verschillende wijken van Utrecht wordt al vanaf november overlast ervaren door het voortijdig afsteken van vuurwerk. Vooral in de wijk Overvecht is het, gehoord de klachten van bewoners, zeker in de weekenden een probleem.
Dit gebeurt ondanks het feit dat dit alleen mag vanaf 10 uur 's ochtends op 31 december tot 1 januari 2 uur 's middags.
Het afsteken levert niet overlast, maar brengt ook de nodige gevaren mee voor de mensen die het afsteken. Hiernaast is voor zover wij weten het verkopen van vuurwerk voor 29 december niet mogelijk.

Dit leidt bij ons tot de volgende vragen:

1. Is het college op de hoogte van het vroegtijdig afsteken van vuurwerk?
2. Is het college het met ons eens dat dit zowel overlast als gevaar met zich meebrengt en zo het veiligheidsgevoel op straat niet ten goede komt?
3. Wat heeft de Gemeente gedaan om de voortijdige verkopers van vuurwerk aan te pakken? Heeft dit ook consequenties voor hun verkoopvergunning (indien ze deze hadden) voor de periode van 29-31 december?
4. Is er een beleid ontwikkeld om personen die voortijdig vuurwerk afsteken aan te houden? Heeft het enig succes?


Antwoord van Burgemeester en Wethouder

(verzonden 20 december 2005)


1. Ja, zoals jaarlijks het geval is zijn er ook dit jaar weer diverse meldingen bij de politie binnengekomen van vuurwerkoverlast. De wijk Overvecht springt daar overigens niet uit. Binnen het politiedistrict Utrecht Noord zijn sinds 1 november jl. 24 meldingen gedaan, waarvan 16 uit de wijk Noordwest en 8 uit Overvecht.
2. Ja.
3. In Utrecht voldoen op dit moment zes bedrijven aan alle voorschriften om vuurwerk te mogen verkopen. Waarschijnlijk komt daar nog een zevende bedrijf bij. Deze bedrijven hebben nog geen voorraad in huis en houden zich aan alle voorschriften met betrekking tot de verkoop. Degenen die nu al over vuurwerk beschikken hebben dit waarschijnlijk van de vorige jaarwisseling overgehouden, of hebben dit op illegale wijze aangeschaft.
4. Bureau Halt verzorgt in de laatste maanden van het jaar gastlessen in groep 7 van het basisonderwijs. In deze les wordt de leerlingen gewezen op het gevaar en de consequenties van vroegtijdig afsteken van vuurwerk. De politie besteedt jaarlijks in deze periode extra aandacht aan vuurwerkoverlast. De politie volgt daarbij het justitiële beleid. Personen waarvan vaststaat dat zij vuurwerk hebben afgestoken worden aangehouden c.q. geverbaliseerd. Als de verdachte nog in het bezit is van vuurwerk wordt dit inbeslaggenomen. Als de verdachte minderjarig volgt in beginsel een Haltafdoening. Deze bestaat uit het groepsgewijs en zichtbaar in de wijk opvegen van (vuurwerk)afval. Wanneer geweigerd wordt het Halt-traject te volgen, volgt een proces-verbaal. Als de verdachte meerderjarig is volgt een proces-verbaal/OM-transactie.Overigens is er jaarlijks een landelijke voorlichtingscampagne waarin het publiek wordt gewezen op de gevaren van het afsteken van vuurwerk.


---- --