Gasunie


Achtergrondinformatie voor de pers

Groningen, 20 december 2005

Naar aanleiding van de publicaties in de pers over mogelijke congesties in het gastransportsysteem als gevolg van de door de toezichthouder gekozen reguleringsmethodiek het volgende.

De beheerder van het landelijk transportnet Gas Transport Services B.V. (GTS) deelt de zorg van ECN (persbericht d.d. 19 december 2005 "Kans op file in de gasleiding") dat het niet in aanmerking nemen van de internationale tariefsituatie kan leiden tot oncontroleerbare omleidingsstromen van internationale shippers die gas door het relatief goedkope Nederlandse gastransportsysteem willen vervoeren en die daarmee gasstromen bestemd voor de binnenlandse gasverbruiker kunnen verdringen. Echter, hoewel de belangstelling vanuit het buitenland voor transport door Nederland momenteel duidelijk merkbaar is op de entry- en exitpunten van het GTS-systeem, verwacht GTS deze winter nog niet de gevreesde verdringingseffecten - gebruikers in Nederland zullen dus nog geen problemen met de levering krijgen. Voor de komende winter is er voldoende transportcapaciteit geboekt voor de Nederlandse gasgebruiker.

In Nederland geldt, conform de wet, bij de uitgifte van transportcapaciteit het principe van 'first come first served', om invulling te geven aan een van de kernelementen van marktliberalisering: gelijke (non-discriminatoire) behandeling voor een ieder die een bepaalde dienst wil kopen. Daardoor is het niet mogelijk aan de grens onderscheid te maken tussen klanten. Bovendien kan GTS niet zien of aan de grens aangeboden gas bestemd is voor binnen- of buitenlandse bestemming.

De zorg die door wetenschappers en GTS wordt geuit betreft het systeem van regulering dat is gekozen door NMa voor de hele reguleringperiode tot en met 2009. Deze methode gaat teveel uit van regulering binnen Nederland als een eiland, zonder rekening te houden met buitenlandse transporttarieven. Het beroep dat GTS heeft aangetekend tegen de reguleringsmethode is erop gericht tot correctie te komen van deze methode zodat ongewenste verdringingseffecten voorkomen kunnen worden. De rechter zal zich naar verwachting in de tweede helft van 2006 uitspreken.

GTS en Gasunie zijn er voorstander van dat het Nederlandse net aantrekkelijk is voor de doorvoer van internationale gasstromen - dat komt de voorzieningszekerheid van NL alleen maar ten goede, maar daar moet wel planmatig met investeringen op geanticipeerd kunnen worden. Hierover is GTS in gesprek met NMa/DTe. Tijdelijke verleggingen van internationale gasstromen onder invloed van toevallige prijsverschillen acht GTS echter ongewenst.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Chris Glerum, tel. (050) 521 27 89