Ingezonden persbericht


SHO

Samenwerkende

Hulporganisaties

!ONDER EMBARGO TOT DINSDAG 20 DECEMBER 21.30 UUR!

SHO JAARRAPPORTAGE: 135 MILJOEN TOEGEWEZEN AAN TSUNAMI-GEBIED

Utrecht, 20 december 2005

Bijna een jaar na de Tsunami presenteren de Samenwerkende Hulporganisaties hun eerste jaarrapportage. Er is (de cijfers lopen tot 31 oktober) 135 miljoen Euro aan verschillende projecten toegewezen. Na aftrek van kosten voor de actie, monitoring en coördinatie is ruim 51 miljoen Euro over, dat in de loop van volgend jaar zal worden toegewezen. Met de projecten zijn naar schatting zo'n 3 miljoen slachtoffers bereikt, voornamelijk in Sri Lanka en Indonesië.

Hoewel de wederopbouw nog lang niet klaar is en soms trager verloopt dan gewenst, is er al heel veel gedaan. Er is eerste levensreddende hulp gegeven, zoals eerste medische zorg, voedsel, water en tijdelijk onderdak. Verder is er puin geruimd, zijn de lijken geborgen, hebben de slachtoffers psychische bijstand gekregen en is de wederopbouw, met permanente behuizing en werkgelegenheid, van start gegaan. Onder moeilijke omstandigheden wordt er door hulpverleners en getroffenen hard gewerkt aan de wederopbouw.

Via deze rapportage en de Tsunami-krant willen de SHO zo goed mogelijk inzicht geven in de besteding van de gelden van giro 555. De krant ligt, in een oplage van 3 miljoen exemplaren, vanaf woensdag 21 december gratis in alle supermarkten.

In de bijlage vindt u een samenvatting van de rapportage.

Op de website www.giro555.nl kunt u vanaf 21 december de jaarrapportage en de Tsunami-krant van de Samenwerkende Hulporganisaties vinden. Deelrapportages staan op de websites van de de SHO leden en gastleden.

*****