Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

20-12-2005

Er komt waarschijnlijk een landelijk fonds voor de vergoeding van asbestslachtoffers. Staatssecretaris Van Geel en het voormalige asbestverwerkende bedrijf Eternit zijn het erover eens dat een landelijke aanpak nodig is voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn geworden door asbest uit het milieu. De regeling voorziet in de instelling van een fonds dat betrokken asbestbedrijven betalen. Van Geel denkt dat de onderhandelingen nog twee jaar zullen duren. De staatssecretaris spreekt van een `een geweldige doorbraak'.

Vooruitlopend op een nationale oplossing is Eternit bereid om een tegemoetkoming uit te keren aan asbestzieken uit de regio's Hof van Twente en Harderwijk. Zij gebruikten gratis, door Eternit weggegeven asbest om paden en erven te verharden. Uit onderzoek is gebleken dat onder inwoners van Goor (Hof van Twente), en dan vooral vrouwen, veel meer long- en buikvlieskanker (mesothelioom) voorkomt dan elders in Nederland.

Eternit heeft wel aangegeven dat een schadeloosstelling tijdelijk dient te zijn en geen terugwerkende kracht mag hebben. Van Geel is het daarmee oneens en verlangt wel een regeling met terugwerkend kracht. Op dit punt zal hij nog nader overleg voeren met Eternit. De komende twee maanden wordt de overeenkomst uitgewerkt. De staatssecretaris verwacht dat de regeling in het voorjaar van 2006 in werking kan treden.