Gemeente Amsterdam

Cruisevaart op Amsterdam in de lift

Passenger Terminal Amsterdam viert vijfjarig bestaan

20 december 2005
---


Het belang van de cruisevaart voor Amsterdam en het Noordzeekanaal- gebied is in 2005 verder toegenomen. De regio ontving 105 zeecruise- schepen met in totaal 127.000 passagiers en ruim 780 riviercruiseschepen met in totaal 150.000 passagiers. Hiermee zijn de records van 2004 gebroken, toen 102 zeecruiseschepen met 116.600 passagiers, en 698 riviercruiseschepen Amsterdam en omgeving aandeden.

Deze cijfers werden 20 december bekendgemaakt tijdens de viering van het vijfjarige bestaan van PTA (Passenger Terminal Amsterdam), waarbij ongeveer vijfhonderd relaties uit zowel de evenementen- als de cruisewereld aanwezig waren.

Stijgende lijn De stijgende lijn zal naar verwachting in 2006 doorzetten. Zo staan er voor volgend jaar bezoeken gepland voor ruwweg hetzelfde aantal zeecruiseschepen als in 2005, en zal het aantal passagiers verder stijgen. Dit komt doordat cruise- schepen steeds groter worden. De cruisevaart sector levert jaarlijks ruim 60 miljoen euro op voor Amsterdam en omstreken. Wethouder Mark van der Horst is blij met de cijfers: `De containervaart is een belangrijke bron van inkomsten voor stad en omgeving. Cruiseschepen doen Amsterdam graag aan vanwege de centrale ligging van de PTA vrijwel in het centrum van de stad. De cijfers sterken ons in onze ambitie om de beste Europese cruisehaven te zijn.'

Kadeverbreding Op dit moment zijn de werkzaamheden voor het verbreden van de kade bij PTA in volle gang. Een project dat noodzakelijk is om de toekomst van Amsterdam als cruisebestemming veilig te stellen. René Kouwenberg, directeur PTA: "We zijn erg blij met deze investering omdat daardoor het vertrouwen van de gemeente in de cruisemarkt wordt bevestigd. Niet alleen krijgen wij er ruim 5000 m2 kade bij, maar het oogt bovendien vriendelijker omdat er tussen de oude en de nieuwe kade sloten worden aangelegd in plaats van hoge hekken." De kade zal voor de komst van het eerste schip in 2006 gereed zijn.

Prijzen voor Amsterdam Dit jaar heeft Amsterdam als cruisehaven twee prijzen in de wacht gesleept.

Een voor `the most responsive port' en een voor de haven met de meest efficiënte terminal: Passenger Terminal Amsterdam. De prijzen zijn toegekend op basis van een wereldwijd onderzoek door het magazine `Dream World Cruise Destinations' onder touroperators en cruiserederijen.

Evenementen In PTA hebben in de afgelopen vijf jaar bijzondere evenementen plaatsgevonden. Kleine en grote ontvangsten, zoals voor het huwelijk van Prinses Maxima en Prins Willem Alexander, benefietdiners ten bate van de Stichting Bio Kinderrevalidatie en World Press Photo, maar ook beurzen zoals de eerste Miljonair Fair en de kunstbeurs Realisme.

Pb-238