Dienstenbond CNV

Principeakkoord Brandstoffenbedrijf definitief
21-12-2005

20 November hebben wij u laten weten dat wij een principeakkoord hebben kunnen sluiten voor een nieuwe CAO Brandstoffenbedrijf. Het vaststellen van de precieze tekst heeft echter even geduurd. Het principeakkoord leggen wij ter instemming aan u voor. Het is dit jaar weliswaar geen opgetuigde kerstboom, maar met de uitermate complexe en in onze ogen goede reparatie van het vroegpensioen zijn wij van mening een goed resultaat voor u te hebben uitonderhandeld.

Met het principeakkoord is een lang onderhandelingsjaar achter de rug. Zowel werkgevers als werknemers hadden een lange lijst met voorstellen. Door de complexiteit van de overheidsmaatregelen rondom vroegpensioen en ziekte is praktisch gekozen alleen de meest urgente zaken op te pakken. Zonder deze keuze zou een resultaat niet mogelijk zijn geweest. Wij vragen u om uw stem per e-mail voor woensdag 4 januari terug te sturen. Als bijlage treft u tevens het principeakkoord aan naast een vereenvoudigde uitleg van het bereikte vroegpensioenakkoord.

Vertraging i.v.m. tekstafspraken
Reeds een maand geleden hebben wij met de werkgevers een principeakkoord gesloten op hoofdlijnen. Bij het opstellen van de precieze tekst bleek er een verschil van mening te bestaan over de aanvulling bij ziekte. In 2003 is uitgebreid gediscussieerd over de vraag of overuren bij ziekte wel of niet moeten worden uitbetaald. Het artikel in de CAO gaf dit niet duidelijk aan. De werkgevers zijn van mening dat ze bij ziekte geen (aanvulling op) loon hoeven te betalen over overuren. Wij zijn van mening dat dit in de CAO van 2003/2004 wel zo uit de discussie is gekomen en ook oorspronkelijk de bedoeling was. Dit leverde een patstelling op en hebben er uiteindelijk voor moeten kiezen om terug te gaan naar de oorspronkelijke tekst. Daarmee blijft de onduidelijkheid dus helaas bestaan over de interpretatie van het artikel. Maar ook onze mening daarover, namelijk dat overuren meegenomen moeten worden. Door het doorbreken van de impasse is er nu toch voor de deadline van 1 januari een goed pensioenakkoord.

Looptijd
Met terugwerkende kracht zal de nieuwe CAO lopen van 1 juni 2004 tot 1 juni 2007. Voor deze langere looptijd is gekozen om na 2 roerige jaren enige rust in de branche te bewerkstelligen.

Loon
Op 1 januari 2006, 1 juli 2006 en 1 januari 2007 zullen er salarisverhogingen zijn. Respectievelijk is dat 1%, 0,5% en 1,25%. Daarmee voldoet de loonsverhoging aan de arbeidsvoorwaardeneisen die CNV Dienstenbond stelt voor 2006. Over 2004 is er geen loonsverhoging gezien het najaarsakkoord waarin een 0-lijn is afgesproken.

Loondoorbetaling tijdens ziekte
Voor CNV Dienstenbond een belangrijk onderwerp welke met een goed resultaat is beklonken. Door de invoering van de WIA- en IVA-wetten komt de huidige aanvullingsregeling te vervallen. Ter vervanging is afgesproken dat werknemers het eerste ziektejaar 100% krijgen doorbetaald. Het tweede jaar is dat tussen de 70% en 100% afhankelijk van de situatie. Met deze regeling zijn de financiële gevolgen van ziekte zo goed mogelijk zeker gesteld. Ook de wachtdagen zijn van de baan.

Vroegpensioen
Voor de laatste vergadering hebben vakbonden gevraagd om extra berekeningen. De verschillen in uittreedleeftijd waren te groot. Hoewel de jongeren en de 55+ers er relatief goed uitkwamen hadden de 40-55 jarigen een veel latere uittreedleeftijd tot zelfs 63,5 jaar. De nu gevonden oplossing betekend een betere verdeling van de lasten. De pensioenleeftijd zal tussen nu en 2010 worden verhoogd van 61 naar 62 jaar met een iets lager uitkeringspercentage (let op: dit is uitgangspositie; individuele werknemers kunnen afwijkingen zien!). Het vroegpensioen zal door de werkgevers worden uitgevoerd, net als dat nu het geval is bij het 65+pensioen. Gezien de grootte van de branche blijkt een centrale regeling niet haalbaar. Ook is er een oplossing gevonden voor het bovenmatige ouderdomspensioen.

Als bijlage treft u een conceptbrief aan van het vroegpensioenfonds die binnenkort via uw werkgever verspreid zal worden. In de brief van uw werkgever zullen ook de concrete bedragen ingevuld zijn. In de brief wordt uitgelegd op welke wijze u ook in de toekomst eerder dan 65 jaar zult kunnen uittreden. Het bereiken van dit resultaat is enorm complex geweest en uitermate tijdrovend. Wij zijn van mening dat gezien de vergaande overheidsmaatregelen wij voor zowel 55+ als 55- een eerlijke en goede vervanging hebben gevonden voor het vroegpensioenfonds. Wij begrijpen dat het ook voor u ingewikkeld is, dus mocht u vragen hebben, neemt u dan gerust contact met ons op. Gezien de deadline van 1 januari, die de overheid heeft gesteld, is door het bestuur van het vroegpensioenfonds reeds overgegaan tot de uitvoering van het voorstel.

Tot slot
Met bovenstaand akkoord hebben wij vergaande negatieve gevolgen van het overheidsbeleid zo beperkt mogelijk gehouden. Binnen de mogelijkheden die er nog waren als oplossing is het maximale bereikt. Wij leggen u het akkoord dan ook positief ter instemming aan u voor, Graag ontvangen wij uw stem per e-mail vóór woensdag 4 januari van u retour.

Uiteraard wensen wij u prettige kerstdagen en alvast een zalig nieuw jaar.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op telefoonnummer 010-2651111 of per email op het adres h.devaan@cnvdibo.nl