Rijksuniversiteit Groningen

Verpleegkundige levert minstens even goede diabeteszorg als arts

Datum: 21 december 2005

Patiënten met diabetes type 2 (voorheen `ouderdomsdiabetes') hebben een grote kans op complicaties en staan daarom onder regelmatige controle. Ongeveer 850 duizend mensen in Nederland hebben diabetes en artsen kunnen de diabeteszorg niet alleen aan. Bas Houweling ontdekte dat verpleegkundigen een groot deel van deze diabeteszorg heel goed kunnen overnemen van artsen. De zorg blijft kwalitatief even goed en de patiënten zijn zelfs meer tevreden. De maatregel zal een kostenbesparing kunnen opleveren en past bovendien in het kabinetsbeleid. Minister Hoogervorst heeft, gezien het verwachte artsentekort, taakverschuiving in de diabeteszorg hoog op de politieke agenda gezet.

Houweling vergeleek voor zijn onderzoek twee groepen patiënten: de ene helft werd door een arts behandeld, de andere door een verpleegkundige. De verpleegkundigen hadden altijd de mogelijkheid om met een arts te overleggen en konden bij het voorschrijven van geneesmiddelen gebruik maken van protocollen, gebaseerd op de Nederlandse diabetesrichtlijnen. De promovendus onderzocht vervolgens of de medische behandeling, kwaliteit van leven, diabetesgerelateerde klachten en tevredenheid van patiënten ten minste gelijk zijn aan die van de door artsen geleverde zorg.

Zowel patiënten die bij de huisarts komen, als degenen die zijn doorverwezen naar een internist blijken minstens evengoed te worden behandeld wanneer de taken zijn overgenomen door respectievelijk een praktijkondersteuner en een diabetesverpleegkundige.

Bas Houweling (Woerden, 1971) studeerde geneeskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek binnen het NCG (Noordelijk Centrum voor Gezondheidsvraagstukken) en was daarvoor via de vakgroep Huisartsgeneeskunde gedetacheerd op de diabetespolikliniek van de Isala Klinieken in Zwolle. Het onderzoek is financieel mogelijk gemaakt door het Medisch Research Fonds Zwolle, de Stuurgroep Zorgvernieuwing van de Isala Klinieken en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Momenteel is Houweling huisarts in opleiding bij de huisartsopleiding in Groningen. /ImK

Datum en tijd

woensdag 21 december 2005, 16.15 uur

Promovendus

S.T. Houweling

Proefschrift

Taakdelegatie in de eerste- en tweedelijns diabeteszorg. Resultaten van de DISCOURSE-studies

Promotor

mw. prof.dr. B. Meyboom-de Jong

Faculteit

Medische Wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

via Joost Wessels, Bureau Voorlichting, Universitair Medisch Centrum Groningen, tel. (050) 361 44 64 of (050) 361 22 00, e-mail j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl

Website

een samenvatting van het promotieonderzoek is te vinden op: www.langerhans.com/promotie