Kerkinactie

S H O
Samenwerkende
Hulporganisaties

Commissie van Toezicht compleet

Jaarrapportage en Tsunami krant in de maak

Utrecht, 13 december 2005

De gevolgen van de tsunami zijn verstrekkend. Volgens de Verenigde Naties werden zo'n vijf miljoen mensen direct of indirect in hun bestaanszekerheid bedreigd. Nu, bijna een jaar na de ramp, maken de Samenwerkende Hulporganisaties een tussenbalans op over hun activiteiten.

Op 21 december verschijnt de 4e kwartaalrapportage, één jaar na de tsunami. Hierin presenteren de SHO-organisaties en gastorganisaties hun hulpactiviteiten tot 31 oktober 2005. Op dezelfde dag zal in alle supermarkten in Nederland de SHO Tsunamikrant gratis te verkrijgen zijn. Deze krant wordt in een oplage van 3 miljoen belangeloos verspreid en is vormgegeven door Metro. De krant laat zien wat er allemaal is gedaan en voor welke uitdagingen de SHO nog staan.

De SHO willen transparant zijn en verantwoording afleggen over de bestedingen van de giften. Vandaar de gezamenlijk rapportages die gebaseerd zijn op deelrapportages van de leden. Al eerder was besloten een Commissie van Toezicht in te stellen. Deze commissie, onder leiding van voorzitter Henk Koning, oud-voorzitter van de Algemene Rekenkamer en voorzitter van het Nationaal Rampenfonds is nu compleet en aan het werk. Zij bestaat verder uit Pauline Meurs (lid van de WRR en hoogleraar Management en Organisatie aan de Erasmus Universiteit), Henri Dix (hoofddocent economie aan de Universiteit van Tilburg) , Eef Brouwers (voormalig directeur RVD) en Gerrit Braks (o.a. oud minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij). De commissie houdt toezicht op de werkwijze van de SHO met betrekking tot de tsunami-actie en ook de Pakistan actie. Zij zal de jaarrekeningen van de leden en gastleden waarin zij verslag doen van de uitgaven uit giro555 en giro 800800 na accountants tegen het licht houden.

Op de website www.giro555.nl kunt u vanaf 21 december de jaarrapportages van de Samenwerkende Hulporganisaties vinden. Deelrapportages staan op de websites van de SHO leden en gastleden.