Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 22 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persinformatie

Datum Nummer persbericht 14 december 2005 C100

Premier Balkenende onthult Nijmeegse Godenpijler

Premier Jan Peter Balkenende en burgemeester Guusje ter Horst van Nijmegen onthullen op 21 december de nieuwe Nijmeegse Godenpijler. Dit eigentijdse kunstwerk is gebaseerd op de in 1980 gevonden fragmenten van een Romeinse Godenpijler. Deze stond in het jaar 17 in de omgeving van het huidige Kelfkensbos in Nijmegen.

De vondst van de brokstukken van de Romeinse Godenpijler betekende voor Nijmegen de definitieve erkenning als oudste stad van Nederland. Het leidde uiteindelijk tot het 2000-jarig jubileum dat Nijmegen dit jaar viert. Het stadsbestuur besloot al in 2002 om dit jubileum ook met een blijvende herinnering te vieren. Daarvoor is aan drie gerenommeerde kunstenaars de opdracht verstrekt op basis van de gevonden fragmenten van de Romeinse Godenpijler een eigentijdse verbeelding te ontwerpen. Uiteindelijk koos het stadsbestuur voor een ontwerp van de kunstenaars Ram Katzir en Rutger Fuchs.

De basis van de nieuwe Godenpijler is een bronzen replica van de gevonden fragmenten van de Romeinse Godenpijler. Uit dit bronzen reliëf komt een donkere granieten zuil tevoorschijn. Deze bestaat uit tien delen waarin teksten staan die verwijzen naar het rijke verleden van Nijmegen. Het gaat om diverse citaten over Nijmegen variërend van zinsneden uit Tacitus Historiae, waarin Nijmegen al staat genoemd, tot regels die de Vlaamse schrijver Louis Paul Boon over de stad schreef die hij kort na de oorlog als journalist bezocht.

De onthulling van de Godenpijler wordt verricht door premier Jan Peter Balkenende en burgemeester Guusje ter Horst. Voorafgaand aan de onthulling vindt een bijeenkomst plaats in museum Het Valkhof, waar ook de fragmenten van de oorspronkelijke Godenpijler staan. Bij deze bijeenkomst worden de premier en de burgemeester, alsmede de kunstenaars geïnterviewd door Gijs Wanders. Fons Asselbergs, voormalig directeur van de Rijksdienst voor Monumentenzorg en voorzitter van de commissie die de verschillende ontwerpen heeft beoordeeld, houdt een kort referaat over de betekenis van de Godenpijler en de betekenis van Nijmegen door de eeuwen heen.

Belangstellenden van de media dienen zich voor deze bijeenkomst vooraf aan te melden bij de afdeling persvoorlichting van de gemeente Nijmegen.

Programma:

11.00 uur, Museum Het Valkhof: ontvangst en aanvang programma. 11.10 uur: interviews met premier Jan Peter Balkenende, burgemeester Guusje ter Horst van Nijmegen en kunstenaar Ram Katzir. Aansluitend referaat Fons Asselbergs.
11.40 uur, Kelfkensbos: spectaculaire onthulling Godenpijler door permier Jan Peter Balkenende en burgemeester Guusje ter Horst. Voor aanwezige fotografen en camerateams is een aparte persring om de onthulling goed in beeld te kunnen brengen. 12.00 uur: einde onthulling. De premier, de Commissaris der Koningin van de Provincie Gelderland en andere gasten bezoeken samen met burgemeester Ter Horst de tentoonstelling Nijmege Oudste Stad van Nederland.

Vertegenwoordigers van de media kunnen zich telefonisch aanmelden bij deze onthulling aanwezig te zijn, op tel. Nr.: 024 - 3292380.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer 024-3292380