Gemeente Heerlen

Certificaatuitreiking oudkomersprojecten op 21 december

Burgemeester Gresel reikt aan 59 vrouwen certificaat uit

Op woensdag 21 december ontvangen een zestigtal vrouwelijke oudkomers het eindcertificaat van de cursus opvoedingsondersteuning en maatschappelijke participatie uit handen van burgemeester Gresel. De uitreiking vindt om 10.00 uur plaats in de raadzaal van het stadhuis.

In totaal zijn in juni 2004 62 oudkomers gestart met de cursus. Het zijn veelal vrouwen die al langere tijd in Nederland wonen, maar nooit gebruik hebben kunnen maken van de faciliteiten die de Wet Inburgering Nieuwkomers (WIN) hun biedt. Het gros van de vrouwen is tussen de 30 en 39 jaar en afkomstig uit vijftien verschillende landen, zoals Marokko, China, Turkije, voormalig Joegoslavië, Japan, Filippijnen, Ethiopië, Burundi, Iran en Irak. De cursus bestaat uit wekelijks twee groepsbijeenkomsten. Eén ochtend in de week wordt besteed aan de Nederlandse taal en de andere ochtend is bestemd voor de thema's opvoeding, onderwijs en wijk en maatschappij.

De cursus wordt al enkele jaren in Heerlen gegeven in een samenwerkingsverband van het Arcuscollege en Tracee in vijf verschillende buurten. De doelstelling van de cursus is om allochtone vrouwen die zich in een isolement bevinden tot participatie te bewegen. De vrouwen die aangeven iets te willen doen na de oudkomersprojecten worden in hun initiatieven ondersteund door het vrouwenwerk van Tracee in de buurten. Zo gaan er vanuit alle buurten vrouwen participeren in buurtactiviteiten, variërend van computerles tot themabijeenkomsten en groepsgesprekken. Twee vrouwen starten met een taalstage. In Meezenbroek oriënteert zich momenteel een aantal vrouwen op de start van een eigen bedrijf en hebben hiervoor al contacten gelegd met onder andere de buurtorganisatie. In Vrieheide en Heerlerheide gaat een aantal vrouwen als vrijwilligers participeren in het project Samen Leven, Samen Doen.