Gemeente Zwolle

Vrijwilligerswerk en regelgeving: Gemeente start project ' Niet leuker, wel makkelijker'


Datum uitgave: 20-12-2005

Zwolse vrijwilligers die gemeentelijke regelgeving als belemmerend ervaren voor hun werk kunnen betere tijden tegemoet zien. De gemeente Zwolle gaat het komende jaar in samenwerking met SportService Zwolle en de Vrijwilligerscentrale Zwolle, de Zwolse regelgeving doorlichten op vrijwilligersvriendelijkheid. Er worden praktische handreikingen ontwikkeld om makkelijk te kunnen voldoen aan regelgeving en om de circa 30 vrijwilligersorganisaties concreet te ondersteunen op dit vlak. Het project heeft de naam ' Niet leuker, wel makkelijker' (vrij naar de slogan van de belastingsdienst) en wordt als innovatieproject door het ministerie van Binnenlandse Zaken gesubsidieerd met een bedrag ¤ 40.000,-. De gemeente Zwolle vult dat nog eens aan met ¤ 40.000,- . Het is de bedoeling van het Zwolse project dat het mettertijd landelijke doorvoering vindt.

Onderdeel van het project is o.a. het maken van een inventarisatie van knelpunten in gemeentelijke regelgeving (subsidies, vergunningen, precario etc.). Dat gebeurt door de vrijwilligers zelf. Daarbij worden ook verbeteringsmogelijkheden aangegeven. Het resultaat, een shortlist van knelpunten en mogelijke oplossingen, komt ook voor andere gemeenten beschikbaar.

Er wordt ook een losbladig handboek (met Cd-rom) samengesteld waarin handreikingen over hoe vrijwilligersorganisaties op efficiënte wijze aan de noodzakelijke wet- en regelgeving kunnen voldoen. Verder krijgt de gemeente een instrument in handen om nieuwe regelgeving vooraf te toetsen op vrijwilligersvriendelijkheid. Ook dat instrument kan als voorbeeld gebruikt worden door andere gemeenten.

Het project bestrijkt een periode van een jaar. Concrete resultaten zouden per 1-1-2007 beschikbaar moeten zijn.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 20-12-2005 tot 26-12-2005